India maakt verbod op TikTok, WeChat en 57 andere Chinese apps definitief

De Indische overheid heeft vandaag beslist om 59 Chinese apps definitief op te schorten. De Chinese softwarebedrijven konden hun privacybeleid onvoldoende motiveren, vindt New Delhi.

Tussen de 59 apps zitten ondere andere de populaire video-app TikTok van ByteDance en WeChat, het grootste social media platform van China en oogappel van moederbedrijf Tencent. De apps werden in juni al eens opgeschort, maar kregen van de Indische overheid nog een kans om hun privacy- en veiligheidsbeleid uit te klaren via een uitgebreide vragenlijst.

Het Indische ministerie van technologie was echter niet gediend met de uitleg van de Chinese bedrijven en vaardigde vandaag prompt een definitief verbod uit.

Reactie op grensconflicten

Het verbod is de zoveelste weerslag van een broeiend conflict tussen de twee Aziatische supermachten. Een paar dagen voor het eerste verbod op de apps, gingen het Indische en Chinese leger met elkaar op de vuist in een betwist gebied van het Himalayagebergte. Er kwamen toen 20 Indische soldaten om in de vechtpartij, het aantal doden langs de Chinese kant werd nooit bekend gemaakt.

In september volgde nog een tweede tijdelijk verbod in India op Chinese apps. Deze keer werden er 118 apps geweerd, waaronder de mobiele versie van het populaire videospel PUBG, ook van Tencent. Niet iedereen liep hier warm voor in India. Het spel is met 50 miljoen downloads en 33 miljoen actieve gebruikers één van de grootste videospellen van India.

Nieuwe vechtpartij

De beslissing om het verbod definitief te maken komt na een opflakkering van het grensconflict rond het Himalayagebergte. Gisteren brak er weeral een vuistgevecht uit tussen Chinese en Indische soldaten. Volgens India probeerde een Chinese patrouille het Indische grondgebied binnen te dringen. Deze keer vielen er geen doden, maar langs beide kanten was er sprake van verschillende gewonden. De aanleg van een weg naar een militair vliegveld dat India in het gebied heeft opgetrokken was vermoedelijk de oorzaak van de schermutseling.

India is snelst groeiende markt voor smartphone apps in de wereld. Er zijn zeker 1,3 miljard gebruikers van apps in het land, dat is iets meer dan de 1,2 miljard wereldwijde gebruikers van WeChat. TikTok zal met het verbod zeker 119 miljoen gebruikers verliezen in India.

Meer