India krijgt mogelijk licentie voor productie Russisch militair materieel

India gaat mogelijk nog meer Russisch militair materieel produceren. Beide landen voeren daarover momenteel besprekingen. Dat heeft de Sergei Lavrov, de Russische minister van buitenlandse zaken, gezegd ter gelegenheid van een ontmoeting met zijn Indiase collega Subrahmanyam Jaishankar in New Delhi.

Een dergelijk akkoord zou volgens waarnemers echter de irritatie kunnen opwekken van de Verenigde Staten, die zich bijzonder kregelig opstellen tegenover landen die op militair vlak met Rusland samenwerkingsakkoorden sluiten.

Helikopters

Lavrov gaf niet aan welke mogelijke militaire apparatuur eventueel in India zou kunnen worden gemaakt. De twee landen discussiëren al enkele jaren over de mogelijkheid om Russische militaire helikopters in India te produceren. ‘Er kan echter een extra productie van Russisch militair materieel op het Indiase grondgebied worden worden besproken,’ aldus Sergei Lavrov.

India heeft in het verleden onder licentie ook al Russische gevechtsvliegtuigen van het type Mig en Su-30 geproduceerd. De twee landen hebben ook samengewerkt rond de ontwikkeling en productie in India van kruisraketten van het type BrahMos.

‘Een samenwerking met Rusland voor de productie van militair materiaal zou kaderen binnen de economische plannen van de Indiase premier Narendra Modi,’ erkent het persbureau Reuters. ‘Modi wil immers een grote nadruk leggen op de binnenlandse Indiase productie.’

Sancties

Een dergelijke stap zou echter tot ongenoegen kunnen leiden in de Verenigde Staten. De Amerikaanse regering heeft immers sancties getroffen die de Russische militaire industrie moeten raken. De Verenigde Staten hebben bovendien tegen Rusland handelssancties getroffen als vergelding voor de Russische annexatie van de Krim en vermeende inmenging van Russische inlichtingendiensten in de Amerikaanse presidentsverkiezingen vijf jaar geleden.

Tijdens de gesprekken tussen Jaishankar en Lavrov zouden mogelijke Amerikaanse bezwaren niet ter sprake zijn gekomen. De Verenigde Staten hebben India eerder al gewaarschuwd dat er mogelijk sancties zouden volgen indien het land zou doorgaan met de aankoop van Russische raketsystemen voor luchtafweer, zoals in een akkoord van drie jaar geleden was afgesproken.

Tegenover andere wapenaankopen van India in Rusland heeft de Amerikaanse regering echter niet dezelfde bedreigingen gehanteerd.

De Verenigde Staten hebben vorig jaar wel aan Turkije sancties opgelegd omdat het land het Russische raketafweersysteem S-400 had aangekocht. India deed twee jaar geleden een eerste betaling van 800 miljoen dollar. Een eerste levering raketbatterijen zal naar verwachting tegen het einde van dit jaar volgen.

Rusland was van oudsher de belangrijkste wapenleverancier van India. De voorbije jaren heeft India zich voor de levering van helikopters, transportvliegtuigen, drones en ander beveiligingsmateriaal echter vooral tot de Verenigde Staten en Israël gewend.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20