Europa droomt van eigen militaire drone

Er zal wellicht nog dit jaar een akkoord kunnen worden bereikt over de bouw van een Europese militaire drone. Inmiddels zijn de gesprekken met de fabrikanten over de kostprijs van het project nagenoeg afgerond. Daarmee lijkt één van de laatste hinderpalen voor de realisatie van het project te zijn opgelost. Dat heeft het kabinet van Florence Parly, Frans minister van Defensie, gemeld.

Vijf jaar geleden kondigden Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje hun plannen voor het bouw van de Eurodrone aan.

Alternatief

Voor de initiatiefnemers was het project een kans om de afhankelijkheid van de Reaper, de Amerikaanse militaire drone, af te bouwen. Het project wordt geleid door de Europese vliegtuigbouwer Airbus, in samenwerking met het Franse Dassault Aviation en het Italiaanse Leonardo.

‘Discussies over de kosten van het project hebben de officiële lancering van de ontwikkeling en de productie lange tijd opgehouden, maar nu lijken de grootste hindernissen overwonnen,’ benadrukte het kabinet van Parly nadat een laatste gesprek met Airbus Defence.

‘Er moeten nog enkele kleine details worden geregeld, maar we zijn optimistisch gestemd dat een definitief akkoord mogelijk nog voor het einde van dit jaar zou kunnen worden bereikt. Daardoor zou de officiële start van de productie begin volgend jaar kunnen worden gegeven.’

Kostenbesparing

Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje hebben voor het project een budget van 7,1 miljard euro afgesproken. Bedoeling is dat er drieënzestig drones worden opgeleverd.

Voor de aanschaf van een Eurodrone zou een bedrag van 160 miljoen euro moeten worden betaald. Dat is gevoelig minder dan de kostprijs voor de Reaper, die door het Amerikaanse bedrijf General Atomics wordt gebouwd en die 200 miljoen euro kost.

Bovendien kan er door het Europese project ook op operationele kosten worden bespaard. Er is een budget van 3.000 euro nodig om een Eurodrone gedurende één uur te kunnen laten vliegen. Bij de Reaper loopt die kost op tot 4.000 euro.

Indien het project definitief wordt goedgekeurd, zou Duitsland over zeven jaar een eerste Eurodrone kunnen ontvangen. Eén jaar later zouden ook de leveringen aan Frankrijk van start gaan. Een toestel zou zowat 20 jaar kunnen meegaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20