Servische leger pakt uit met nieuw wapentuig: voor het eerst Chinese drones in Europees leger

In Servië heeft het leger zijn nieuwe vloot drones voorgesteld. De onbemande vliegtuigen werden geleverd door een Chinees staatsbedrijf. Dat is een opmerkelijke vaststelling. Het is immers de eerste keer dat China luchtvaarttechnologie voor militair gebruik naar een Europees land exporteert.

Waarnemers maken dan ook gewag van een mijlpaal voor de Chinese wapenbedrijven op de Europese markt. De aankoop is volgens hen tevens een teken dat China in Servië meer invloed begint te krijgen dan Rusland.

Kostenefficiënt

In totaal leverde China Aerospace Science and Technology Corporation (Casc) negen drones van het type CH-92A aan het Servisch leger. Het onbemande vliegtuig kan volgens experts worden ingezet voor tactische verkenningen, precisievuur, grondaanvallen en patrouille-missies.

‘De drones worden wellicht één van de meest geavanceerde wapens in het arsenaal van het Servische leger,’ zeggen ze. ‘Het toestel heeft een actieradius van meer dan 250 kilometer en kan tot een hoogte van 5.000 meter stijgen. De drone kan een maximale snelheid van 200 kilometer per uur ontwikkelen. Het onbemande vliegtuig kan tevens twee raketten meevoeren.’

Servië heeft bovendien de optie om nog eens vijftien drones van het type aan te kopen. Samen met de huidige levering werden ook achttien raketten geleverd. Die wapens hebben de mogelijkheid om doelwitten op de grond tot op een afstand van negen kilometer te raken.

Financiële details over het order werden niet meegedeeld. ‘De Chinese drone is voor Servië wellicht een goede optie,’ aldus Wei Dongxu, een Chinese militaire expert. ‘De gebruiker kan immers rekenen op een hoge kostenefficiëntie. Tegen een relatief lage prijs krijgt het Servische leger immers toegang tot een middelgrote drone met een uitgebreide waaier mogelijkheden.’

Mijlpaal

‘De financiële waarde van de leveringen ligt niet zo hoog,’ werpen militaire waarnemers op. ‘Maar de transactie zorgt ervoor dat China voor de eerste keer luchtvaarttechnologie voor militair gebruik op de Europese markt kan brengen.’

‘Dat kan van grote betekenis zijn voor de Chinese wapenexporteurs. Mogelijk kunnen ook andere Europese landen met een beperkt militair budget zich door de Chinese technologie aangesproken voelen.’

China levert al langer militaire drones aan landen uit het Midden-Oosten en Afrika. Anderhalf jaar geleden had het land aan buitenlandse klanten al honderd exemplaren van zijn drone Wing Loong geleverd.

Op de Servische wapenaankopen is eerder al door de Europese Unie en de Verenigde Staten met gefronste wenkbrauwen gereageerd. Eerder richtte die bekommernis zich vooral op de Russische banden van Servië.

Maar China lijkt volgens een aantal bronnen in Servië steeds meer de plaats van Rusland in te nemen. Servië zegt nog altijd over zes jaar lid te willen worden van de Europese Unie. Ondertussen verhoogt het land echter ook economisch de samenwerking met China.

Meer