Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 08 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Kalashnikov-drone is slimme bom voor extremisten

Logo Business AM
Economie

01/03/2019 | Marc Horckmans | 4 min leestijd

De Russische wapenfabrikant Kalashnikov heeft een intelligente drone ontwikkeld die tegen goedkope prijzen zou worden verkocht. Daardoor zou het toestel volgens experts echter ook bij extremisten een bijzonder grote populariteit verwerven. Zij maken daarbij de vergelijking met de beroemde AK47 die al langer door Kalashnikov wordt gefabriceerd. Ook dat wapen heeft zijn weg wereldwijd naar milities, revolutionairen en terroristen gevonden.

Kalashnikov, onderdeel van de Russische wapenfabrikant Rostec, stelde zijn drone Kub voor tijdens de jongste wapenbeurs in Abu Dhabi. De demonstratie toonde dat de drone een lading van drie kilogram explosieven kan meevoeren.

Nieuwe oorlogsvoering

“Op deze manier is de drone net zo efficiënt in het vernietigen van afgelegen gronddoelen als de geïmproviseerde apparaten die terreurgroep Daesh gebruikte in Syrië en Irak,” zegt de Britse krant The Times. “Jihadisten maken bij voorkeur gebruik van drones die op commerciële verkooppunten beschikbaar zijn. Die apparaten hebben echter belangrijke nadelen. Ze zijn beperkt in laadvermogen, bereik en snelheid.”

De drone van Kalashnikov, die 120 centimeter bij 90 centimeter meet, kan dertig minuten in de lucht blijven. Het toestel kan snelheden tot 130 kilometer per uur halen. Een prijs voor het apparaat is echter nog niet bekend.

Volgens de fabrikant betekent de Russische drone een stap in de richting van een volledig nieuwe vorm van oorlogsvoering. “De Kub is het meest nauwkeurige en efficiënte wapen dat tegen de traditionele systemen van luchtafweer inzetbaar is,” zegt Sergey Chemezon, chief executive van Rostec.

De drone beweegt zich nagenoeg geruisloos en functioneert door zichzelf op te blazen. De Kub is volgens Rostec al met succes getest en is klaar voor gebruik.

Op grote schaal

Volgens Nicholas Grossman, professor internationale betrekkingen aan de University of Illinois, is het Russische ontwerp op de slagveld veel efficiënter dan de drones die tot nu toe beschikbaar waren. “Er is hier duidelijk sprake van een democratisering van de intelligente bommen,” zegt Grossman.

“Kalashnikov maakt het mogelijk om geavanceerde springtuigen op massale schaal te verspreiden. Wellicht alleen de Verenigde Staten en Israël hebben drones ontworpen die technologisch superieur zijn aan de Kub. Die twee landen wensen echter hun ontwerpen niet met andere landen, op uitzondering van hechte bondgenoten, te delen.”

Grossman benadrukt dat de Russische drone de kloof tussen de meest geavanceerde militaire apparaten en kleinere legers zal verminderen.

Justin Bronk, onderzoeksmedewerker bij het Royal United Services Institute in Londen, spreekt zich in gelijkaardige bewoordingen uit. “De Israëlische onbemande vliegtuigen kunnen zes keer langer operationeel blijven dan het ontwerp van Kalashnikov,” zegt Bronk. “De Russische drone is echter veel betrouwbaarder en belangrijker dan de geïmproviseerde wapens van de jihadisten.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks