India neemt stokje van China over als meest bevolkte land ter wereld

India heeft China ingehaald als de meest bevolkte natie ter wereld, zo blijkt uit gegevens van de Verenigde Naties. Beijing verliest daarmee zijn leidende positie die het bijna driekwart eeuw heeft bekleed.

De essentie: De bevolking van India heeft in het eerste kwartaal van 2023 de grens van 1,4286 miljard mensen overschreden, iets meer dan de 1,4257 miljard inwoners van China.

 • De verwachting is dat de Indiase bevolking tegen 2060 zal aangroeien tot 1,70 miljard mensen. Bijna de helft van de bevolking zou daarnaast tegen die tijd onder de 25 jaar zijn.
 • Daartegenover staat dat de bevolking in China juist aan het dalen is. De bevolking van het land is in 2022 gedaald met ruim 850.000 personen. Dat heeft onder meer te maken met het lage aantal geboortes. Het is al van 1961 geleden dat het aantal inwoners een daling vertoont.
  • Om het dalende geboortecijfer om te buigen is Beijing begonnen met het aanbieden van gratis vruchtbaarheidsbehandelingen.
  • De levensverwachting van de Chinezen neemt echter toe, wat leidt tot een vergrijzende bevolking. Veel oudere Chinezen zullen binnenkort gezondheidszorg nodig hebben, terwijl er steeds minder volwassenen beschikbaar zullen zijn om de economie te runnen

Met open armen

 • De Indiase economische sector ontvangt de jonge bevolking – die maar wat graag wilt werken – met open armen. Verschillende belangrijke internationale bedrijven hebben het afgelopen jaar hun productiefaciliteiten naar het land verhuisd.
  • Apple heeft in januari aangekondigd 25 procent van alle iPhones in het land te gaan produceren. Het bedrijf wil zijn productie minder afhankelijk maken van China.
  • Analisten schatten dat Apple tegen 2025 van India een wereldwijde hub voor de productie van iPhones zal maken.
 • “Het verhaal van India is krachtig. Het is een verhaal van vooruitgang op het gebied van onderwijs, volksgezondheid en sanitaire voorzieningen, economische ontwikkeling en technologische vooruitgang”, aldus Andrea Wojnar, vertegenwoordiger van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties aan Bloomberg.
Meer