Apple wil 25 procent van zijn iPhones in India gaan produceren, zegt Indiase minister van Handel

Apple wil dat India tot 25 procent van de productie van iPhones voor zijn rekening gaat nemen. Dat heeft de Indiase minister van Handel op maandag gezegd. Op dit moment komt 5 tot 7 procent van alle Apple-apparatuur uit India.

Waarom is dit belangrijk?

Door het voorheen strenge COVID-beleid van de Chinese regering, kampten verschillende fabrikanten in dat land (waaronder Apple) met extreme personeels- en materiële tekorten. Om hun afhankelijkheid van Beijing te verkleinen, verplaatsen steeds meer belangrijke fabrikanten daarom hun productielijnen naar het buitenland, waaronder Vietnam en India.

De essentie: Met de stap naar India wil Apple voor zijn productie minder afhankelijk van China worden.

  • Minister van Handel Piyush Goyal zei niet wanneer het Amerikaanse technologiebedrijf de doelstelling van 25 procent wil halen. Apple heeft nog niet gereageerd op het nieuws.
  • Het Taiwanese Foxconn maakt al sinds 2017 iPhones in India, maar tot vorig jaar werden daar enkel oudere toestellen in elkaar gezet. De fabrikant heeft daarnaast eerder in januari bekend gemaakt zijn personeelsbestand voor de Indiase fabriek binnen twee jaar te willen verviervoudigen.
  • In september kondigde het technologiebedrijf uit Cupertino aan de productie van de iPhone 14, het vlaggenschip van Apple, deels te verplaatsen naar India. “We zijn verheugd dat we onze nieuwste iPhone in India gaan produceren”, aldus het bedrijf in een verklaring aan TechCrunch
  • Desondanks zijn de Amerikanen nog steeds voor een groot deel van hun productie sterk afhankelijk van China. Maar de focus van het bedrijf op de fabricage buiten China geeft aan dat de techgigant zijn productie wil diversifiëren.

Vietnam: Naast India doemt ook Vietnam op aan de horizon. Steeds meer belangrijke technologiebedrijven keren China de rug toe, in het voordeel van het Hanoi. Vorige week maakte beeldschermproducent BOE bekend plannen bekend om twee nieuwe productiefaciliteiten in het land te openen en weg te trekken uit China. De producent zou de displays maken voor de nieuwe iPhone 15 en 15 Plus, aldus de Chinese krant Chinese Morning Post.

(mah)

Meer