Indexprovider MSCI verwijdert Chinese bedrijven uit beursindexen

Indexsamensteller MSCI gaat de effecten van tien Chinese bedrijven uit zijn indexen schrappen. De beslissing volgt op de investeringsban die Amerikaans president Trump afriep over bedrijven die banden hebben met het Chinese leger.

Onder meer China’s grootste chipbakker SMIC (toevallig een anagram, niet te verwarren met de indexsamensteller) wordt uit de indexen verwijderd. 

Het is al de derde indexprovider die Chinese bedrijven schrapt. Eerder deze maand namen FTSE Russel en S&P Dow Jones gelijkaardige beslissingen. De snelle verwijderingen – de bedrijven in kwestie verdwijnen al vanaf 5 januari uit de MSCI-indexen – tonen aan hoe doeltreffend zulke presidentiële decreten zijn om Chinese bedrijven de toegang tot buitenlands kapitaal te ontzeggen.

Trumps verordening verbiedt Amerikaanse investeerders om effecten te kopen van of te investeren in bedrijven die door de Amerikaanse regering zijn geïdentificeerd als ‘communistische Chinese militaire bedrijven’. 31 bedrijven worden door de ban geraakt. De Amerikaanse president motiveert die economische blokkades onder het mom van spionagevrees, maar heeft daar nog geen hard bewijs voor op tafel gelegd.

Het aandeel van chipmaker SMIC zakt woensdagochtend met bijna 5 procent, maar dat is ook omdat één van de twee CEO’s van het bedrijf plots en onverwacht zijn ontslag gaf. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20