In het Europese vrouwenvoetbal wijst alles op veelbelovende ontwikkelingen

Het vrouwenvoetbal in clubverband kan in Europa zijn inkomstenniveau de volgende tien jaar sterk uitbouwen. De sport zit immers duidelijk in de lift. Dat blijkt uit een rapport van de Union of European Football Associations (Uefa), gebaseerd op een analyse van 42 competities met 162 clubs en elf commerciële partners en een enquête bij verantwoordelijken en supporters.

Het recente Europees voetbalkampioenschap voor vrouwen, dat werd afgesloten met een bloedstollende finale tussen Engeland en Duitsland, heeft zowel op het gebied van toeschouwers als kijkcijfers absolute records laten optekenen. Die statistieken bewijzen de toenemende populariteit van het vrouwenvoetbal, dat volgens het rapport aan een sterke groei bezig is en ook veel zakelijke opportuniteiten herbergt.

Unieke kans

“Beleggers hebben nu een unieke kans om aan de verdere ontwikkeling van het spel bij te dragen”, benadrukt de Uefa. “Het rapport maakt duidelijk dat de sport aan investeerders belangrijke opportuniteiten kan opleveren.”

Volgens de studie zullen de Europese vrouwencompetities over tien jaar een jaaromzet van ongeveer 686 miljoen euro genereren. Dat betekent een zesvoud van de jaarinkomsten die momenteel worden geregistreerd.

De clubsponsoring zal volgens het rapport over tien jaar een niveau van 295 miljoen euro bereiken. Er wordt aan toegevoegd dat ook de toeschouwersaantallen een sterke groei zullen vertonen. “Momenteel kan het Europese vrouwenvoetbal op een publiek van ongeveer 144 miljoen mensen rekenen”, luidt het. “Over een periode van tien jaar zal dat echter ruimschoots verdubbelen tot ongeveer 328 miljoen fans.”

Het rapport voegt eraan toe dat alle belangrijke categorieën in het vrouwenvoetbal op een sterke vooruitgang mogen rekenen. De inkomsten tijdens de wedstrijden zouden daarbij tot meer dan 137 miljoen euro per jaar, tegenover een niveau van iets meer dan 12 miljoen euro momenteel. De mediarechten zouden tot meer dan 260 miljoen dollar oplopen.

Unieke sterke punten

Het rapport bevat voor geïnteresseerden tevens een aantal aanbevelingen om de verdere groei de volgende jaren te ondersteunen en het investeringsrendement van het vrouwenvoetbal verder te maximaliseren.

Onder meer wordt daarbij het belang benadrukt om het niveau en de professionaliteit op en naast het veld verder te versterken. Tevens wordt daarbij de noodzaak van de uitbouw van een duurzaam ecosysteem beklemtoond.

“Van cruciaal belang is eveneens de ontwikkeling van een aantal specifieke strategieën en zakelijke plannen”, wordt er nog opgemerkt. “Tegelijkertijd is het ook cruciaal om de zichtbaarheid van het vrouwenvoetbal te vergroten en de betrokkenheid van het publiek te versterken. Maar anderzijds moet op de unieke sterke punten van het vrouwenvoetbal verder worden gebouwd.”

“Het vrouwenvoetbal bevindt zich op een ongelooflijk spannend traject”, zegt Nadine Kessler, hoofd Women’s Football bij de Uefa. “Bij nagenoeg alle parameters en alle betrokkenen in heel Europa kan een opmerkelijke groei worden opgemerkt.”

“Het potentieel van het vrouwenvoetbal is gigantisch. Zoals het rapport laat zien, is het nu het ogenblik om te profiteren van het momentum dat we samen hebben gecreëerd. Het is nu het ogenblik om in de sport te investeren.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20