EK voetbal voor vrouwen rekent op wereldwijd tv-publiek van 250 miljoen fans

Het Europees voetbalkampioenschap voor nationale vrouwenteams, dat in juli in Engeland wordt georganiseerd, zal wereldwijd door 250 miljoen mensen worden bekeken op tv. De wedstrijden zelf van het toernooi, dat over negen steden is verspreid, zullen door bijna 100.000 buitenlandse supporters worden bijgewoond. Dat zijn de prognoses uit een rapport van consultant Ernst & Young (EY).

Het evenement wordt gespreid over de steden Brighton and Hove, Londen, Manchester, Milton Keynes, Rotherham, Sheffield, Southampton, Trafford, Wigan en Leigh.

Verdubbeling

“Deze gaststeden zullen dankzij het gebeuren naar verwachting 54 miljoen pond (63 miljoen euro) aan economische activiteit kunnen genereren”, wordt in het rapport opgemerkt. “In totaal zullen die steden naar verwachting voor het evenement in totaal 96.000 internationale bezoekers, afkomstig uit 95 verschillende landen, kunnen verwelkomen.”

“Wereldwijd zullen de wedstrijden op televisie wellicht door meer dan 250 miljoen mensen in 195 landen worden bekeken”, merkt de consulent nog op. “De gaststeden zullen waarschijnlijk ook een positieve sociaal-economische impact van het evenement kunnen ervaren, dankzij de lokale vrijwilligersprogramma’s, waarbij meer dan 5.500 mensen zullen worden betrokken.”

Bij de vorige editie van het evenement, vijf jaar geleden in Nederland, werden bij de wedstrijden in de stadions meer dan 240.000 toeschouwers geregistreerd. Uit de kaartverkoop kan volgens de consulent echter worden afgeleid dat dit publiek bij de nieuwe editie wellicht meer dan een verdubbeling zal kennen. In Engeland zou immers 51 procent van de voetbalfans te kennen hebben gegeven de wedstrijden te zullen bijwonen of bekijken.

Tastbare erfenis

“Dit rapport toont wat er kan bereikt worden door een voortdurende focus op het benutten van kansen die worden geboden”, beklemtoonde Sue Campbell, directeur van de divisie vrouwenvoetbal bij de Engelse Football Association.

“Onze doelstelling is dan ook tweeledig. In eerste instantie willen we een toernooi dat nieuwe records laat optekenen. Daarnaast willen we echter ook een tastbare erfenis achterlaten die een bijdrage aan de verdere groei van het vrouwenvoetbal kan betekenen.”

Nadine Kessler, hoofd van de divisie vrouwenvoetbal bij de Europese voetbalbond Uefa, wees er daarbij op dat de impact van het evenement niet stopt bij het affluiten van de laatste wedstrijd. “Dit tornooi heeft unieke kans om een katalysator te worden voor verandering, zowel lokaal als internationaal.”

“Het evenement kan een positieve impact hebben op de lokale economie en het plaatselijk toerisme, maar tevens de wereldwijde zichtbaarheid van de vrouwensport versterken en zich als waardevolle inspiratie voor de toekomst opwerpen.”

Ook de Belgische Red Flames nemen aan het tornooi deel. In de groepsfase moeten zij het achtereenvolgens opnemen tegen IJsland, Frankrijk en Italië. Het is de tweede keer dat het Belgische vrouwenteam aan het Europees kampioenschap kan deelnemen.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20