Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 25 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

In Galicië staan 400 dorpen te koop

Logo Business AM
Business

15/07/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

In Galicië, een Spaanse provincie die in het zuiden grenst aan Portugal, denkt een enkele vastgoedmakelaar ruim 400 kleine dorpen te kunnen verkopen. Tot nog toe heeft hij drie dorpen verkocht, terwijl een vijftal dorpen wordt klaargemaakt om in de verkoop te gaan. Maar in totaal zijn er meer dan 400 van deze dorpjes rijp om in de aanbieding te gaan.

Volgens makelaar Mark Adkinson is het enige obstakel nog het opsporen van originele bewoners die een eigendom achterlieten, maar al jaren, vaak zelfs decennia geleden, vertrokken. Vaak is een volledig jaar nodig om enkel het papierwerk klaar te krijgen.

In alle dorpen zijn aanzienlijke investeringen nodig, al staat de regio bekend om zijn natuurlijke schoonheid. Zelfs de Amerikaanse actrice Gwyneth Paltrow raadde de fans van haar Goop-website vorig jaar aan geld te investeren in vastgoed in Galicië.

De voorbije decennia heeft het Spaanse platteland steeds meer mensen zien vertrekken. Originele bewoners die zijn gebleven zien ook geen heil in de verkoop van eigendommen aan buitenlanders.

Een dorp met zes huizen en 8 hectare grond in de nabijheid van het strand van Viveiro is recent verkocht voor 250.000 euro. Een habbekrats lijkt dat, omdat een huis in de provincie Galicië gemiddeld rond de 220.000 euro kost. Maar de dorpen zijn jarenlang verlaten geweest en er zijn grote investeringen nodig om de reparaties te financieren.

In Galicië wonen gemiddeld minder dan 13 mensen per vierkante kilometer

Moest Galicië tussen 1850 en 1950 een eerste golf emigranten zien vertrekken, dan zijn het nu de jongeren die vertrekken en de steden of andere EU-landen opzoeken. Wanneer men weet dat de Spaanse geboorteratio met 1,31 kinderen per vrouw de op één na laagste is van de EU, is de rekening snel gemaakt. Over een periode van tien jaar is het aantal geboorten in Spanje met 40,7 procent gedaald.

Driekwart van de Galicische gemeenten heeft sinds 2001 een daling van de bevolking moeten ondergaan. Er wonen nu minder dan 12,5 mensen per vierkante kilometer. Dat rangschikt binnen de EU rangschikt als ‘een gebied met risico voor het volledig verdwijnen van de bevolking’

In de jaren na de financiële crisis trachtte de Spaanse regering buitenlanders aan te trekken om te vermijden dat de vastgoedprijzen op het Spaanse platteland zouden instorten. Dat resulteerde in toenemende verkopen, waarna de regering buitenlanders zelfs een Spaans paspoort ging aanbieden in ruil voor investeringen. Maar de economische groeivertraging binnen de EU heeft de appetijt van potentiële kopers gestild. Net als de overgewaardeerde euro en zelfs de Brexit. Nu in Spanje ook de vastgoedprijzen zijn beginnen stijgen, is de interesse verder verwaterd.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks