In één Aziatische miljonairsstad houden de rijken hun geld verborgen

Taiwan vormt een van de minder bekende centra van welvaart. Dat betekent echter niet dat het eiland geen supergrote rijkdom zou herbergen. Dat zeggen Frederik Balfour en Chinmei Sung, correspondenten van het persbureau Bloomberg, in een commentaar op een initiatief van het veilinghuis Sotheby, dat als promotie recent in Taipei een schilderij van Mark Rotho met een waarde van 50 miljoen dollar tentoonstelde.

“China creëren misschien sneller miljonairs dan andere locaties in de wereld,” aldus Balfour en Sing. “Taiwan is echter al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw rijkdom aan het opbouwen. In de ranglijst van consulent Knight Frank met grootste concentraties superrijken staat Taipei op een achtste plaats. De Taiwanese metropool heeft 1.519 inwoners met een vermogen van minstens 30 miljoen dollar.” Dat aantal zal volgens Knight Frank over vier jaar gestegen zijn tot 1.864 individuen.

Elektronica

“De creatie van rijkdom begon in Taiwan in de jaren zeventig,” betogen Balfour en Sing. “Het land creëerde honderden kleine fabrieken die een brede waaier producten op de markt brachten. Dat zorgde ervoor dat de Taiwanese export een belangrijke injectie kreeg.”

“Tegen de jaren tachtig begon de waardeketen echter te verschuiven. Het land begon elektronische componenten en apparaten te bouwen. Dat leidde tot de opkomst van grote industriële groepen zoals Acer en Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Een aantal Taiwanese bedrijven week uit naar het Chinese vasteland.”

“Geld dat naar Taiwan terugvloeide creëerde een aantal verrassende symbolen van rijkdom,” aldus nog Balfour en Sing. “Vijftien jaar geleden werd de Taipei 101 de hoogste wolkenkrabber van de wereld. Pas begin dit decennium werd de Taipei 101 als hoogste gebouw van de wereld overvleugeld door de Burj Khalifa in Dubai. De Taiwanese toren huisvest de grootste flagshipstore van Christian Dior in de wereld.”

Een groot deel van het geld dat de Taiwanese ondernemers verdienden, bleef in het buitenland. Volgens een rapport van UBS hebben de Taiwanese rijken 500 miljard dollar op offshore rekeningen. Daarmee staat Taiwan op een derde plaats, na China (1,4 biljoen dollar) en de Verenigde Staten (700 miljard dollar).

Rijke Taiwanezen investeren ook graag in vastgoed. Volgens Knight Frank bezitten de superrijken van Taiwan gemiddeld 5,4 huizen per persoon. In het Midden-Oosten is er sprake van 4,6 woningen per persoon, terwijl de hogere inkomenscategorieën in Hongkong gemiddeld vier woningen tellen.

In het centrum van Taipei moet voor een appartement in Tao Zhu Yin Yuan, de woontoren van architect Vincent Callebaut, ongeveer 32 miljoen dollar worden betaald. Dat is een van de hoogste prijzen van de hele regio.

Bescheiden

Een groot deel van de rijkdom op het eiland behoort toe aan ondernemers die hun bedrijven nooit naar de beurs hebben gebracht. Een aantal wil zich daarvoor nu laten uitbetalen.

“In tegenstelling tot het stereotype van de nieuwe Aziatische vermogende klasse, mijden de meeste rijke Taiwanese families openlijke signalen van rijkdom,” betogen Balfour en Sing. “Zij vermijden bewust elk opzichtig vertoon. Taiwanezen gaan er prat op de bescheidenheid van de Japanners te combineren met de traditionele Chinese deugd van nederigheid. Velen zullen in het vliegtuig altijd in economy class reizen.”

Dit betekent volgens Annie Leung, voorzitter van het luxe winkelcentrum Bellavita in het centrum van Taipei, echter niet dat de Taiwanezen niet zouden weten hoe ze van hun geld kunnen genieten. “Ze doen dit gewoon zonder groot vertoon,” zegt ze.

Het winkelcentrum heeft een VIP-club met paskamers waar het shoppende publiek kleding en dure sieraden kan uitproberen zonder ooit naar een winkel te moeten gaan. Hermes levert zelfs generieke bruine draagtassen voor klanten die hun aankopen liever niet aan de buitenwereld tonen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20