Heeft de Republiek China (Taiwan) nog een toekomst?

Met de Dominicaanse Republiek en Burkina Faso speelde Taiwan in de maand mei alweer twee bondgenoten kwijt. Zowel het Centraal-Amerikaanse als het West-Afrikaanse land kiezen eieren voor hun geld en ruilen Taipei in voor Beijing. 

Het eiland wordt nu door nog amper 18 landen officieel erkend. De Chinese inspanningen om Taiwan – ook bekend onder de naam Republiek China – te isoleren werpen dus duidelijk vruchten af, want de diplomatieke status van Taiwan wordt met de dag kwetsbaarder. 

Het één China-principe

De Volksrepubliek China staat op basis van het één China-principe niet toe dat landen tegelijkertijd betrekkingen onderhouden met de Volksrepubliek en de Republiek. De Republiek China wordt door de meerderheid van de internationale gemeenschap niet officieel erkend. Ook België en Nederland erkennen de regering in Taipei niet officieel. Het merendeel van de staten in de wereld onderhoudt wel aparte economische en culturele betrekkingen met Taiwan. Dat gebeurt voornamelijk via zogenaamde gezantschappen. 

Onofficiële relaties volstaan

President Tsai Ing-wen van Taiwan (vierde van links op de foto boven) bevestigde deze week via Twitter dat ze, nu China steeds rijker en vooral invloedrijker wordt, niet langer formeel diplomatieke banden nastreeft met de wereld, maar dat ze haar energie wil besteden aan onofficiële relaties met invloedrijke landen als de VS.

De ‘Republiek China’

Beijing en Taipei vechten al sinds 1949 voor diplomatieke erkenning. Chiang-Kai-shek leidde toen een nationalistische Chinese regering, die werd bestreden door de Chinese communisten, onder leiding van Mao Zedong. Beide partijen hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog nochtans samen gevochten tegen de Japanners. Maar in 1949 verdreven de communisten hun tegenstanders van het vasteland van China naar Taiwan. Daar werd door Chiang-Kai-shek de Republiek China gesticht.

De voorbije jaren was een zekere détente in de betrekkingen tussen de Volksrepubliek China (Beijing) en de Republiek China (Taipei) opgetreden. Maar die kwam in 2016 ten einde toen Tsai Ing-wen de verkiezingen won. Haar Democratische en Progressieve Partij streeft voor onafhankelijkheid van China.

Sinds dan heeft China werk gemaakt van het opstarten van diplomatieke betrekkingen met vijf van de 23 landen die Taipei als enige China erkenden: de Dominicaanse Republiek, Burkina Faso, Gambia, Panama en ook Sao Tome & Principe.

Volledige isolering werkt contraproductief

Toch denken politieke waarnemers dat de inspanningen door de Volksrepubliek om Taiwan volledig te isoleren wel eens contraproductief zouden kunnen werken en het eiland zouden sterken in zijn drang naar onafhankelijkheid.

China heeft er alle belang bij dat de naam ‘Republiek China’ blijft bestaan, omdat de ‘Republiek Taiwan’ geen enkele connotatie met China meer heeft.


© Jesus In Taiwan/ Unsplash

Meer