Jack Teixeira is een doodgewone 21-jarige soldaat die dient bij de Air National Guard van Massachusetts, een reservecomponent van het leger. De man leidde een anoniem bestaan, tot gisteren bekend raakte dat hij het was die de geheime documenten van het Pentagon had gelekt. In de avond werd Teixeira in de boeien geslagen door FBI-agenten. Maar hoe kan dit zomaar gebeuren?
In de VS kon een 21-jarige reservist zomaar aan ’s lands grootste geheime documenten – en dat is geen uitzondering

Waarom is dit belangrijk?
Geen land ter wereld schermt zo vaak met een veilig cyberschild als de Verenigde Staten. Het poneert dat personengegevens, maar evengoed geheime documenten, bijzonder veilig zijn op Amerikaanse servers. Daarbovenop kent het land zeer goede inlichtingendiensten, met de FBI en CIA als grootste voorbeelden. Uiteindelijk was er voldoende aan een 21-jarige reservist en een chatgroep op Discord om enkele van de belangrijkste documenten te ontfutselen aan die übermachtige veiligheidsdiensten.In het nieuws: Het mag raar klinken dat een ‘nobody’ in het leger zomaar toegang heeft tot de documenten. Experten en medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Defensie zijn minder verbaasd.
- Politico schrijft, op basis van gesprekken met enkele functionarissen, dat het niet ongebruikelijk is dat junior-medewerkers van het leger toegang hebben tot zulke data. Volgens Mark Zaid, advocaat gespecialiseerd in nationale veiligheid, hebben meer dan één miljoen Amerikaanse overheidsmedewerkers en toeleveranciers de bevoegdheid om geheime informatie in te kijken.
- In het Pentagon zelf, waar het ministerie van Defensie huishoudt, krijgen jongere medewerkers regelmatig de opdracht om de nota samen te stellen voor de toplui, waaronder zelfs de Joint Chiefs of Staff, het orgaan waarin de hoogste militaire leiders van alle legerbranches zetelen.
- Ook worden vaak jonge officieren van de Nationale Garde of het reservistenkorps opgeroepen om wacht te lopen bij crisissituaties, zo vertelde een ambtenaar van het ministerie aan Politico.
- “We vertrouwen onze medewerkers met heel wat verantwoordelijkheid, al op jonge leeftijd”, zo verklaarde brigadier-generaal Patrick Ryder, de woordvoerder van het Pentagon. “Als jonge officier krijg je training, en een duidelijke lezing van de regels en benodigdheden die bij deze verantwoordelijkheden horen”.
Onderliggend: Ryder wou geen verder commentaar geven op de arrestatie van Teixeira. Amerikaans president Joe Biden deed dat wel.
- Bij zijn bezoek aan de Ierse president Michael Higgins gisteren kreeg Biden van journalisten heel wat vragen over de gelekte documenten. Op dat moment was de identiteit van Teixeira, de ‘lekker’, nog niet bekend, en was hij dan ook nog niet gearresteerd.
- “Er is een volledig onderzoek aan de gang van de Intelligence Community (een groep Amerikaanse inlichtingendiensten, red.), en ze zijn dichtbij.” De president zei verder ook niet bezorgd te zijn om de inhoudt van het lek, maar wel om het feit dat dit kon gebeuren. “Maar zover ik weet, is er niets gelekt wat van groot belang is.”
(evb)