In de Verenigde Staten kreeg deze jonge vrouw een coronavaccin én 1 miljoen dollar

Om mensen aan te moedigen zich tegen covid-19 te laten vaccineren, heeft de Amerikaanse staat Ohio een grote loterij georganiseerd met een cheque van 1 miljoen dollar als hoofdprijs.

In de Verenigde Staten zijn de gekste initiatieven bedacht om mensen aan te moedigen zich te laten vaccineren, van gratis bier tot belastingvoordelen en zakken met groenten. Maar met zijn ‘Vax-a-Million’-loterij is Ohio de Amerikaanse staat die op dat vlak het verst is gegaan, zo blijkt uit een bericht dat door Slate is opgepikt.

Abbigail Bugenske, een jonge Amerikaanse van 22 jaar, zal daar daar zeker niet over klagen. Kort voor 20.00 uur woensdag kreeg ze een telefoontje van de gouverneur van de staat, Mike DeWine, die haar vertelde dat ze miljonair zou worden. Hoe? Door zich te laten vaccineren heeft de jonge vrouw deelgenomen aan de grote vaccinloterij die in heel Ohio wordt georganiseerd.

Verschillende winnaars

‘Ik dacht eerst dat het een grap was’, zei ze na afloop. Maar toen het ongeloof was weggeëbd, kon de jonge vrouw haar vreugde de vrije loop laten. ‘Ik schreeuwde zo hard dat mijn ouders dachten dat ik huilde en dat er iets mis was. Ik begon te schreeuwen dat ik een miljoen dollar had gewonnen en dat ik miljonair zou worden.’

Abbigail Bugenske was niet de enige winnaar van deze loterij. Joseph Costello kreeg een beurs (collegegeld, kost en inwoon, boeken, enz.) om in Ohio naar een openbare universiteit te gaan. En nog meer gelukkige winnaars zullen in de komende weken bekend worden gemaakt.

Doeltreffend, maar …

Bij de onthulling van zijn loterijplan begin mei, zei gouverneur Mike DeWine: ‘Ik weet dat sommige mensen zullen zeggen: ‘DeWine, je bent gek! Je loterij-idee is geldverspilling.’ Maar de echte verspilling in dit stadium van de pandemie – wanneer het vaccin gemakkelijk verkrijgbaar is voor iedereen die het wil – is een leven dat verloren gaat ten gevolge van Covid-19.’

De Verenigde Staten worden, na een succesvolle start van de vaccinatiecampagne, momenteel geconfronteerd met meer en meer mensen die weigeren om zich te laten vaccineren. Het initiatief van Ohio lijkt er dan ook in te slagen om mensen alsnog aan te zetten om zich te laten vaccineren. Een week na de bekendmaking van de loterij was het aantal personen ouder dan 16 jaar die hun eerste dosis van het vaccin hadden gekregen, met 33 procent gestegen. De vaccinatiegraad van de staat ligt echter nog steeds onder het nationale gemiddelde. Maar de loterij is nog niet afgelopen…(ddw)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20