Impossible Foods maakt plantaardige burgers 20% goedkoper

Impossible Foods, de Amerikaanse producent van plantaardige vleesvervangers, verlaagt de supermarktprijzen van haar plantaardige burgers met 20 procent. Zo willen ze de consument overtuigen om vaker naar vleesvervangers terug te grijpen. Het is de tweede prijsverlaging op een maand tijd.

De markt voor plantaardige voeding mag dan wel groeiend zijn – mede dankzij de coronacrisis – in vergelijking met de enorme vleesindustrie blijft dit peanuts. Plantaardig ‘vlees’ maakt minder dan 1 procent uit van de vleesverkoop in de Verenigde Staten. De markt is daar het meest ontwikkeld, dus wereldwijd ligt dat percentage nog lager.

5 euro voor twee burgers

Maar de plantaardige voedingsindustrie heeft grootse toekomstplannen. Het Amerikaanse Impossible Foods, vooral bekend van de Impossible Burger, meent dat het hoge prijskaartje ervoor zorgt dat een consument nog steeds sneller een steak of kippenbil in de winkelmand gooit. Met dat argument verlagen ze de prijs van hun vleesvervangers in de supermarkt met 20 procent. Voor een verpakking met twee plantaardige hamburgers betaalt u in de Amerikaanse supermarkten voortaan 5,49 dollar (4,6 euro) in plaats van 6,99 dollar (5,8 euro). Een plantaardig stuk ‘rundsvlees’ van 340 gram kost nu 6,99 dollar (5,8 euro), waar dat voorheen 8,99 dollar was (7,5 euro).

De aankondiging komt er na een eerdere prijsverlaging die Impossible Foods vorige maand doorvoerde voor restaurants. Internationale verdelers in Canada, Singapore, Hongkong en Macau betalen sinds begin januari al 15 procent minder voor de producten van het bedrijf.

Voor een verpakking met twee plantaardige burgers betalen Amerikanen voortaan 5,49 dollar (4,6 euro) in plaats van 6,99 dollar (5,8 euro).

Kip vier keer goedkoper

Impossible Foods maakt zich sterk dat het niet de laatste prijsverlaging zal zijn die ze doorvoeren, in een poging de vleesindustrie naar de kroon te steken. ‘We zijn van plan om de prijzen te laten blijven zakken, tot we onder die van rundsgehakt van ‘echte’ koeien kunnen komen’, vertelde Patrick Brown, oprichter en CEO van Impossible Foods aan Vox. ‘De prijsverlaging vandaag is de laatste nieuwe, maar niet de laatste ooit.’

Al is er nog een lange weg te gaan. Vorig jaar landde de gemiddelde prijs van een plantaardig alternatief in Amerika volgens Vox op 9,87 dollar (8,2 euro) per pond, wat overeenkomt met ongeveer 454 gram. De gemiddelde prijs voor rundsvlees is 4,82 (4 euro) per pond, en voor kip tel je zelfs maar 2,33 dollar (1,9 euro) neer. Dat maakt kip tot meer dan vier keer goedkoper.

Intussen voelt de vleesindustrie wel de hete adem in de nek van de plantaardige alternatieven. De plantaardige sector weet veel fondsen op te halen om hun producten steeds smakelijker en betaalbaarder te maken. Ook het groeiende bewustzijn bij de consument over het duurzame aspect van plantaardige alternatieven, zorgt ervoor dat de vleesindustrie een tandje bij moet steken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20