Impeachmentproces kost Amerikaanse bedrijven 2,1 miljard dollar per uur

Het impeachmentproces tegen Amerikaans president Donald Trump kost Amerikaanse bedrijven in totaal 2,1 miljard dollar per uur. Dat berekende uitzendkantoor Challenger, Gray & Christmas.

Op 13 november gingen de impeachmenthoorzittingen van start. Die moeten uitmaken of Trump in Oekraïne zijn macht heeft misbruikt. Daar zou hij Oekraïne onder druk gezet hebben bezwarend materiaal tegen democratisch presidentskandidaat Joe Biden te verzamelen.

De getuigenverhoren zullen twee weken duren. Een dure bedoening, volgens Challenger, Gray & Christmas. In totaal zouden Amerikaanse bedrijven per uur 2,1 miljard dollar verliezen doordat hun personeel de hoorzittingen zal willen volgen. Het uitzendkantoor berekende dat op basis van het gemiddelde uurloon (28,18 dollar), het aantal Amerikanen dat op het werk het internet gebruikt (een slordige 90 miljoen), het percentage van Amerikaanse werknemers die op een gemiddelde weekdag aan het werk is (89 procent), en het aantal personeelsleden dat op het werk over politiek praat (94 procent).

13 miljoen kijkers

De kijkcijfers van de eerste dag hoorzittingen logen er niet om. In totaal waren er ruim 13 miljoen kijkers in de VS. Dat is net meer dan de getuigenis van speciaal aanklager Robert Mueller in juli dit jaar, over de Russische inmenging in de verkiezingen van 2016. De Amerikaanse media zetten er dan ook massaal op in. Dat blijkt niet alleen uit hun live-berichtgeving, maar ook uit de vele podcast die ze uit de grond hebben gestampt.

Na de commissiehoorzittingen verhuist de zaak naar de plenaire vergadering van het Huis van Afgevaardigden, en na nieuwjaar naar de Senaat. Door de Republikeinse meerderheid in die laatste achten politieke analisten de kans klein dat Trump effectief zal worden afgezet.

Lees ook:
“Trump vroeg Australische premier om Mueller te discrediteren”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20