IMF verwacht minder groei voor wereldeconomie in 2020

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de groei van de wereldeconomie dit jaar zal vertragen tegenover 2019, als gevolg van de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Er zijn echter nog geen precieze cijfers.

Volgens directeur-generaal Kristalina Georgieva heeft de coronacrisis zowel een impact op het aanbod – door problemen met de bevoorrading – als op de vraag. ‘Er is een antwoord op mondiaal niveau nodig’, zei de IMF-chef. Daarbij is het beter om te veel te doen, dan niet genoeg, klonk het.

Vorig jaar groeide de economie met 2,9 procent op wereldschaal. Eerder dit jaar ging het IMF nog uit van een versnelling tot 3,3 procent in 2020. Hoeveel de groeivertraging precies zal bedragen, is moeilijk te zeggen. Pas binnen enkele weken wordt duidelijkheid verwacht.

De 189 leden van het IMF engageren zich om al het mogelijke te doen om de impact van de epidemie te beperken, luidt het. Volgens Georgieva beschikt het IMF over 10 miljard dollar, die kan uitgeleend worden tegen een nulrente. De Wereldbank kondigde dinsdag al aan dat het tot 12 miljard dollar vrijmaakt voor kredieten en noodsteun aan ontwikkelingslanden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20