Oekraïne wil “hopelijk dit jaar” 15 tot 20 miljard lenen van IMF

Het belegerde Oekraïne hoopt dit jaar een lening van 15 tot 20 miljard dollar van het internationaal Monetair Fonds (IMF) te krijgen. Dat is broodnodig: sinds Rusland het land in februari binnenviel, is het in een benarde economische situatie beland.

Het nieuws werd op woensdag aan Reuters gedeeld door Kyrylo Shevchenko, de gouverneur van de Oekraïense centrale bank. Die vertelde dat het land de fondsen dringend nodig heeft, om de door de oorlog verscheurde economie te ondersteunen. 

Doordat buurland Rusland het land binnenviel, wordt verwacht dat de economie van Oekraïne in 2022 met maar liefst 35 tot 45 procent zal krimpen. Bovendien zou het elke maand zo’n 5 miljard dollar tekort komen om de begroting te voorzien. Om de sputterende economie in leven te houden, is Oekraïne momenteel quasi volledig afhankelijk van buitenlandse ondersteuning.

“IMF is partner van Oekraïne”

Volgens Shevchenko onderhandelt zijn land nu met het IMF over het exacte bedrag en de voorwaarden van de lening. Hij hoopt dat de VN-organisatie de komende twee tot drie jaar 20 miljard dollar kan vrijmaken voor Oekraïne.

“Het IMF is altijd een partner van Oekraïne geweest gedurende de oorlog”, zei Shevchenko aan Reuters. De lening zou “hopelijk dit jaar” al worden uitgegeven. 

Niet de eerste lening bij het IMF

Het is niet de eerste keer dat Oekraïne aanklopt bij het IMF. In maart, een maand nadat Rusland binnenviel, leende het al 1,4 miljard. Ook in 2021 leende het land zo’n 5 miljard. Toen wou Oekraïne het geld gebruiken om de economie te hervormen.

De centrale bank van Oekraïne heeft ook een deal met zijn Poolse tegenhanger, ter waarde van ongeveer 1 miljard dollar. Shevchenko hoopt bovendien een overeenkomst te sluiten met de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk (VK), hoewel hij niet wil vertellen over welk bedrag het gaat.

Intussen probeert Kiev het bloeden op andere manieren te stelpen, bijvoorbeeld door uitstaande schuldbetalingen tijdelijk uit te stellen. Daarover is de regering aan het onderhandelen met zijn internationale schuldeisers. 

Het is belangrijk dat dit lukt: dinsdag werd Naftogaz, een Oekraïens energiebedrijf, de eerste overheidsinstantie die in gebreke werd gesteld sinds de oorlog begon. Het is nu dus van cruciaal belang dat andere staatsorganisaties niet zullen volgen. “Ik hoop dat Naftogaz samen met het ministerie van Financiën van Oekraïne een oplossing zal vinden”, zei Shevchenko. “De gevolgen (van het in gebreke blijven, red.) zullen enkel betrekking hebben op Naftogaz.”

Graandeal moet druk verlichten

Intussen verwacht Oekraïne dat de financiële druk zou kunnen afnemen door de kersverse graandeal. Vorige week kwamen Moskou en Kiev immers overeen dat de Russische blokkade van de Oekraïense havens zou worden opgeheven, waardoor het land terug graan zou kunnen exporteren.

Ook daar moeten echter kanttekeningen bij worden gemaakt. Volgens Oekraïne zal de impact van de graanexport pas volgend jaar echt voelbaar worden. Volgens schattingen van de centrale bank zou de export dan terug 5 miljoen ton graan per maand kunnen bedragen, wat in 2023 5 miljard dollar moet opleveren. 

Dat is momenteel echter een grote gok. Naarmate Rusland steeds meer moeite krijgt om terrein te winnen in Oekraïne en op sommige plaatsen misschien zelfs zal worden teruggedrongen, kan niet met zekerheid worden gezegd of de graandeal wel een jaar of langer stand zal houden. Kort nadat die werd ondertekend, bombardeerde Poetins leger immers meteen de haven van Odessa. 

(lb)

Meer