IMF en Wereldbank willen meer transparantie in wereldwijd schuldbeheer

IMF en Wereldbank willen meer transparantie in wereldwijd schuldbeheer
IMF-topvrouw Kristalina Georgieva, David Malpass (Wereldbank) en Mohamed Al Hussaini (Emiraten) – Alex Wong/Getty Images

Gisteren kwam The Global Sovereign Debt Roundtable (GSDR) samen. Er werd gesproken over de uitdagingen op gebied van de houdbaarheid van schuld en schuldherstructurering. 

Waarom is dit belangrijk?

De globale schuldenberg bedraagt zo’n 300 biljoen dollar. Dat is ongeveer drie keer zo veel als het wereldwijde bbp. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil schuldherstructurering efficiënter maken.

In het nieuws: Na het rondetafelgesprek waren de partijen het erover eens dat de uitwisseling van informatie dringend beter moet.

Er werd besloten dat het IMF en de Wereldbank snel handvaten voor het uitwisselen van informatie in elke fase van het herstructureringsproces op poten zullen zetten.

  • Rond de tafel zaten de directeur van het IMF, Kristalina Georgieva, de voorzitter van de Wereldbank in een van zijn laatste officiële rollen, David Malpass, en de Indiase minister van Financiën, Nirmala Sitharaman, samen de co-voorzitters van de GSDR.
  • In de komende weken wordt een workshop georganiseerd over de manier waarop de vergelijkbaarheid van de behandeling moet worden beoordeeld en gehandhaafd.
  • De rol van Multilaterale Ontwikkelingsbanken (MDB) in het verstrekken van leningen en concessionele financiering werd besproken, alsook die van de International Development Association’s (IDA).
  • Ook de vervaldata van schulden en de formele opschorting van schuld werden besproken, evenals de behandeling van achterstallige betalingen.

De GSDR

  • Het orgaan bestaat nog maar sinds februari van dit jaar. Het is de tweede keer dat ze bijeenkwamen.
  • Het doel van de rondetafelgesprekken van de Global Sovereign Debt Roundtable is om de processen, standaarden en systemen te beoordelen en te verbeteren. Het houdt zich dus niet bezig met de schuldsituatie van afzonderlijke landen, maar tracht om een beter begrip van de bestaande structuren over te brengen aan belanghebbenden.

(dv)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.