IMF: ‘Britse economie zal na brexit sneller groeien dan eurozone’

De Britse economie rekent op een globaal akkoord met de Europese Unie. – Jeff Moore/SplashNews.com

Na de brexit zal Groot-Brittannië wellicht gedurende minstens twee jaar een snellere economische groei kennen dan de eurozone. Dat staat in een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De instelling verwacht dat de Britse economie dit jaar een groei met 1,4 procent zal laten optekenen. Voor de eurozone wordt daarentegen slechts een vooruitgang met 1,3 procent in het vooruitzicht gesteld.

Volgend jaar zou Groot-Brittannië een verdere economische versnelling met 1,5 procent laten optekenen, tegenover 1,4 procent voor de eurozone. Ook vorig jaar kende Groot-Brittannië al een sterkere economische groei dan de eurozone.

Onzekerheid

Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwt dat de groei in de eurozone afgeremd zou kunnen worden door een trager herstel van de Duitse en Italiaanse economieën, terwijl de Spaanse economie mogelijk met een groeivertraging zou moeten afrekenen.

In Groot-Brittannië is daarentegen de onzekerheid over het vertrek uit de Europese Unie verdwenen. ‘Daardoor zullen in het land ook opnieuw meer zakelijke investeringen mogen worden verwacht,’ aldus het rapport.

Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwt wel dat de Britse economische groei afhankelijk zal zijn van een graduele en ordelijke scheiding met de Europese Unie.

Groot-Brittannië zal officieel eind januari de Europese Unie verlaten. Daarna volgt een overgangsperiode, waarin de scheidende partijen de regels voor hun toekomstige relatie moeten proberen vast te leggen. Die overgangsperiode loopt tot eind dit jaar.

Tijdsdruk

De Britse premier Boris Johnson zegt dat dit tijdsbestek voldoende zal zijn om een compleet handelsakkoord te bereiken. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, waarschuwt echter dat tegen eind dit jaar onmogelijk een volledige overeenkomst kan worden afgesloten.

‘Wanneer de onderhandelaars er inderdaad niet in slagen om tegen eind dit jaar een definitieve regeling te presenteren, dreigen de twee partijen slechts met een gedeeltelijk akkoord uit elkaar te zullen gaan,’ aldus het rapport. ‘Dit zou een negatieve impact kunnen hebben op de vooruitzichten voor de Britse economische groei.’

Lees ook: