Britse financiële sector verwacht na brexit meer dan duizend Europese bedrijven

Meer dan duizend banken, vermogensbeheerders, betaalplatformen en verzekeraars uit de Europese Unie koesteren plannen om in Groot-Brittannië kantoren te openen. Daarmee hopen deze bedrijven de garantie te krijgen om ook na de brexit Britse klanten te kunnen blijven bedienen.

Dat blijkt uit een studie van het adviesbureau Bovill, gebaseerd op cijfers van de Britse Financial Conduct Authority. 

Tegengewicht

Deze instroom moet Groot-Brittannië een tegengewicht bezorgen voor het verlies aan bedrijfsactiviteiten als gevolg van de brexit. Die scheiding zet vele ondernemingen aan om hun Europese hoofdkantoren van Groot-Brittannië naar het Europese vasteland te verhuizen.

De huidige onbelemmerde directe wederzijdse toegang tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie eindigt immers in december dit jaar. Dan komt een einde aan de overgangsperiode die voor de brexit is voorzien.

Vele financiële bedrijven uit de Europese Unie konden hun Britse klanten tot nu toe rechtstreeks vanuit hun continentale basis bedienen. Een groot aantal heeft nu in eerste instantie een tijdelijke toestemming gevraagd om na eind januari op de Britse markt te kunnen blijven werken. Op dat ogenblik zal Groot-Brittannië officieel de Europese Unie verlaten.

‘Deze cijfers bewijzen dat veel bedrijven Groot-Brittannië als het belangrijkste centrum voor financiële dienstverlening van Europa blijven beschouwen,’ aldus Bovill.

Uit een rapport van de denktank New Financial is recent gebleken dat anderzijds meer dan driehonderd financiële bedrijven uit Groot-Brittannië de voorbije periode in de Europese Unie kantoren hebben geopend. Daarmee willen zij ook na de brexit hun klanten op het Europese continent kunnen blijven bedienen.

Ierland

‘Onderhandelingen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië zullen moeten duidelijk maken in welke mate bedrijven uit beide blokken toegang tot de markt van de andere partij zullen kunnen behouden,’ zegt het persbureau Reuters. ‘Het is echter heel onwaarschijnlijk dat die afspraken op de volledige waaier van financiële diensten betrekking zal hebben.’

Uit het rapport van Bovill blijkt dat 224 Ierse bedrijven een tijdelijke toestemming hebben gekregen om Britse klanten te blijven bedienen. ‘Dublin is tevens een populaire bestemming voor Britse verzekeraars en vermogensbeheerders die een Europese uitvalsbasis nodig hebben,’ aldus de consulent.

Ook vanuit Frankrijk (170), Cyprus (165) en Duitsland (149) werden grote volumes tijdelijke machtigingen aangevraagd.

‘In praktijk betekenen deze cijfers dat Europese bedrijven in Groot-Brittannië kantoorruimte zullen kopen, personeel zullen aanwerven en op juridische en professionele adviseurs beroep zullen doen,’ besluit Bovill.

Meer