Britse woningprijzen maken sprong door bezegeling van brexit

De Britse woningprijzen zijn in januari 2020 nog nooit zo fel gestegen als in alle andere voorgaande januari’s sinds de start van de woningprijsindex in 2002, met 2,3 procent. Zo staat te lezen in een rapport van Rightmove, het grootste vastgoedbedrijf in het Verenigd Koninkrijk.

De gemiddelde woningprijzen stegen naar 306.810 Britse pond (359.124 euro) in januari, 2,1 procent hoger dan in december.

De stijging heeft volgens Rightmove te maken met de verkiezingsoverwinning van premier Boris Johnson op 12 december en de bezegeling van brexit. De onzekerheid is weggenomen. Na de verkiezingen kreeg Rightmove 15 procent meer vragen van potentiële kopers dan een jaar voordien.

Geen invloed van brexitdeadlines

‘Hoewel er misschien nog wendingen in de brexitsaga komen, is er nu een mogelijkheid voor verkopers om hun onroerend goed op de markt te brengen voor een sprong waarop de brexitdeadlines geen invloed hebben’, zegt Miles Shipside, directeur van Rightmove.

Op 31 januari stapt het Verenigd Koninkrijk definitief uit de Europese Unie. Dan beginnen onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen beide. Johnson staat erop dat die transitieperiode ten laatst op 31 december 2020 beëindigd wordt. Experts zijn sceptisch dat de EU en het Verenigd Koninkrijk tegen dan een vrijhandelsakkoord kunnen beklinken.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20