Imec ontwikkelt ultrasnelle PCR-test en een nieuwe Covid-19-ademtest

Imec en miDiagnostics hebben twee nieuwe coronatests ontwikkeld, waaronder een ademtest. De test werkt met technologie die druppels van uitgeademde lucht opvangt en screent op virale deeltjes. De technologie zal binnenkort uitgetest worden in Brussels airport.

Imec is wereldleider op het vlak van innovatie, nano-elektronica en digitale technologie. Het afgelopen jaar heeft het bedrijf een ademtestapparaat ontwikkeld. De test kwam tot stand dankzij de chips van Imec en klinische studies van het universitair ziekenhuis en de KU Leuven. 

Het apparaat is in staat om het SARS-CoV-2 virus te herkennen in uitgeademde lucht, en dat op een betrouwbare en snelle manier. Dat stond in het persbericht van Imec te lezen. 

Daarnaast heeft het bedrijf nog een ultrasnelle PCR-test ontwikkeld met John Hopkins University. Met die universiteit heeft Imec een spin-offbedrijf dat miDiagnostics heet. De universiteit staat vooral bekend om zijn specialisaties in de ontwikkeling van tests, diagnoses en monitoring. 

Al na 15 minuten resultaat

De nieuwe PCR-test maakt, net zoals de oude, ook gebruik van een neuswisser. De nieuwe test lijkt in veel opzichten op de vorige, met een groot verschil: je krijgt je resultaat al na 15 minuten. Bij de gewone PCR-tests duurt dat gemakkelijk drie uur. Het grote geheim zit ‘m in de Imec-chip. Die is namelijk tot 20 keer sneller. 

De ademtest ontwikkeld door Imec – bron: Imec

De ultrasnelle PCR-test met neuswisser en de ademtest worden beide getest tijdens een pilootstudie in het Test Centre op Brussels Airport. “Ik ben erg dankbaar voor deze kans”, zegt  Katleen Verleysen, CEO van miDiagnostics. “Dit laat ons toe om een studie uit te voeren in een echt situatie, zoals de luchthaven. Deze op maat gemaakte oplossing kan reizen in het (post-)pandemische tijdperk heel wat gemakkelijker maken.”

Vlaamse innovatie

Die ademtest werd ontwikkeld met specifieke financiële steun van Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits (CD&V). “Wat we hier vandaag zien is een fantastisch voorbeeld van het Vlaamse innovatiebeleid. Het samenspel tussen kennis, onderzoek en ondernemerschap zorgt voor economische en maatschappelijke meerwaarde. De ontwikkeling van deze tests is dan ook van groot belang voor de volksgezondheid. Daarom ben ik ook trots dat we de ontwikkeling en het onderzoek van Imec hebben kunnen steunen”, zegt Crevits.

De pilootstudie gaat maandag 18 oktober van start. Alle vertrekkende passagiers die zich op Brussels Airport laten testen en kiezen voor een standaard PCR-test, kunnen vrijwillig ook nog een tweede ultrasnelle PCR-test laten uitvoeren. Ze kunnen dan kiezen tussen een neuswisser of een ademtest. 

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.