Ik heb vandaag dringend geld nodig

Het kan gebeuren dat je opeens dringend geld nodig hebt omdat je bijvoorbeeld op korte termijn een belangrijk financieel gat op moet vullen of gewoon omdat de hoogte van één of meerdere uitgaven achteraf tegen is gevallen. Op het ogenblik dat je op zoek bent naar de financiële middelen om snel een bepaalde droom te verwezenlijken of om een financiële tegenvaller op te kunnen vangen, dan wil je het liefst haast maken met het aangaan van een lening. Het is in dat geval echter zaak dat je je hoofd koel houdt en niet als een kip zonder kop de eerste de beste deal aanvaard van willekeurig welke kredietverstrekker. Door precies te weten tegen welke voorwaarden en kosten je op korte termijn extra geld kunt lenen, kan je namelijk behoorlijk wat leenkosten (en andere onnodige ellende) besparen.

Als wachten geen optie is

In bepaalde situaties heb je zelfs erg dringend geld nodig en kun je gewoonweg geen dagen, of zelfs weken, wachten voordat je geldzorgen kunnen worden verlicht. Bij voorkeur vandaag nog geld in handen krijgen, is dan ook meestal een kwestie van snel en vooral verantwoord handelen. Met andere woorden: je moet snel maar absoluut ook snel een juiste keuze weten te maken als je snel geld wilt gaan lenen. Dringend geld nodig hebben wil eveneens zeggen dat je doordachte keuzes dient te maken, zodat je op korte termijn niet weer in een vergelijkbare financiële noodsituatie terechtkomt. Door verstandig en doordacht te werk te gaan, kun je zelfs het onprettige gevoel van dringend geld nodig hebben, veranderen in een zekere geruststelling omdat je op de juiste manier snel geld hebt kunnen lenen.

Een bank als kredietverstrekker

Wanneer je geld wilt lenen, zal de meest voor de hand liggende stap in een groot aantal gevallen een bezoekje aan een bank betekenen. Een groot aantal mensen geeft zelfs de voorkeur aan de bank waar zij al klant zijn, of een bank die al een beetje bij hen bekend is. Toch kan het je behoorlijk wat euro’s besparen door eveneens andere banken en kredietverstrekkers onder de loep te nemen. Je kunt bijvoorbeeld een bezoekje brengen aan meerdere websites van banken en andere financiële instellingen die leningen aanbieden. Op deze websites kun je dan een aantal verschillende offertes aanvragen en deze eveneens gaan vergelijken. Niet alle kredietverstrekkers zullen namelijk dezelfde voorwaarden en rentetarieven hanteren op het moment dat er een lening of krediet wordt verstrekt. Diverse offertes vergelijken kan er dan ook voor zorgen dat je flink wat leenkosten in je eigen zak kunt houden.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Zodra je een aanvraag voor een bepaalde lening bij een bank, of andere kredietverstrekker, indient dan is het goed om te beseffen dat er eerst een aantal uiteenlopende bewijsstukken en andere documenten aangeleverd moeten worden. De bank wil, net als andere kredietverstrekkers, op de eerste plaats namelijk zekerheid hebben ten aanzien van je betrouwbaar en je mate van kredietwaardigheid. In de praktijk wil dit dan ook vaak zeggen dat je financiële situatie nauwkeurig na zal worden getrokken. Dit zal onder andere gebeuren door middel van een toetsing die uit wordt gevoerd bin de Centrale voor kredieten aan particulieren (CKP). Met een CKP notering achter je naam zal het doorgaans een stuk lastiger worden om een lening bij een bank af te sluiten. Voor een bank, maar ook voor een groot aantal andere verstrekkers van leningen en kredieten, betekent een dergelijke notering namelijk dat je kredietwaardigheid niet toereikend is, bijvoorbeeld vanwege één of meerdere schulden die je op dat moment nog hebt lopen, of omdat je in het verleden te maken hebt gehad met betalingsproblemen of zelfs met wanbetaling.

Een andere financiële instelling als kredietverstrekker

Het gevoel hebben dat je dringend geld nodig hebt, kent iedereen zo nu en dan weleens. Op het moment dat je erg dringend geld nodig hebt, en je op zoek bent naar een manier om dit probleem zonder tussenkomst van een bank op te lossen, dan kun je uiteraard ook bij een andere kredietverstrekker om een lening vragen. Vandaag de dag is het aantal gecertificeerde (online) kredietverstrekkers, waarbij je snel en verantwoord geld kunt lenen, sterk gegroeid. Het afsluiten van een lening bij één van deze online verstrekkers van leningen en kredieten is de laatste tijd dan ook steeds meer ingeburgerd en volkomen geaccepteerd. Daarnaast is deze manier van geld lenen ook steeds veiliger en goedkoper geworden.

Om die redenen is geld lenen zonder tussenkomst van een bank een prima manier om je geldzorgen te verlichten of om dromen te verwezenlijken. Vooral kredietverstrekkers die een goede reputatie op hebben weten te bouwen, zijn erin geslaagd om grote groepen kredietnemers met een dringende geldnood te helpen door hen op een veilige en snelle manier een passende lening te verstrekken.

Online simulatie van een lening uitvoeren

Wanneer je snel geld wilt lenen, met of zonder de tussenkomst van een bank, dan bieden steeds meer kredietverstrekkers je de mogelijkheid om gratis en vrijblijvend gebruik te maken van een zogenaamde simulatietool op hun website. Een dergelijke tool kan dus eveneens een handig hulpmiddel zijn op momenten dat je dringend geld nodig hebt, zelfs als er hesproken kan worden van een financieel spoedgeval kun je op deze manier de juiste lening voor je persoonlijke- en financiële situatie vinden. Dringend geld nodig hebben wil immers nog niet zeggen dat je onverantwoorde financiële risico’s moet gaan nemen.

Door bij meerdere kredietverstrekkers diverse online leensimulaties uit te voeren, of door gebruik te maken van (bij voorkeur meerdere) vergelijkingswebsites, kun je direct alle gewenste informatie voorgeschoteld krijgen. Met deze informatie kun je vervolgens aan de slag om een goede vergelijking mee te maken. Al snel zul je op die manier de beste kredietverstrekker en leenvorm vinden. Dit geldt zelfs als je op zoek bent naar een manier om op korte, of zelfs op zeer korte, termijn geld te lenen.

Met behulp van een online simulator kun je direct en eenvoudig de kostprijs van een gewensite lening in beeld brengen. Met andere woorden: binnen een paar minuten kun je al te weten komen welke lening het beste bij je individuele situatie past en welke je het snelst af kunt aanvragen. Wanneer je voldoende aandacht besteedt aan de beoordeling en vergelijking van meerdere leningen van uiteenlopende aanbieders, dan kan een simulatie je helpen om snel en toch veilig de meest gunstige leendeal te sluiten en zo zelfs helpen om een heleboel geld in je eigen zak te houden. 

Geen toetsing bij de CKP

In ons land kun je dus gewoon om kleine lening afsluiten (tot een bedrag van 1000 euro en/of met een looptijd van hooguit 3 maanden) zonder dat er een wettelijk verplichte toetsing uit hoeft te worden gevoerd bij de CKP. De kredietverstrekker zal dan dus niet nagaan of je, al dan niet, een CKP-registratie achter je naam hebt staan. Er zijn echter uiteenlopende redenen waarom een kredietverstrekker ervoor kiest om geen toetsing bij de CKP uit te voeren, zoals:

  • de aanvraag is bedoeld voor een lening met slechts een relatief kleine leensom,
  • wettelijk is de toetsing van de kredietgeschiedenis van een aanvrager niet verplichte en is het voor de kredietverstrekker van minder belang of deze geregistreerd staat in de databanken van de CKP,
  • de CKP toetsing zal te veel tijd in beslag nemen,
  • de CKP toetsing zal een groot aantal mensen uitsluiten wanneer zij langs de reguliere wegen geld willen lenen.

Op het ogenblik dat je kiest voor het aangaan van een zogenaamde minilening (een leenvorm waarbij er gesproken kan worden van een zeer beperkte leensom en eveneens van een zeer korte looptijd), dan is het uitvoeren van een toetsing bij de CKP niet wettelijk verplicht gesteld voor een kredietverstrekker. Een ander voordeel van deze leenvorm is bovendien dat je als kredietnemer de hoogte af kunt stemmen op je persoonlijke geldnood op een bepaald moment. Hoeveel geld je op deze manier wilt lenen, zal dan ook helemaal door jezelf bepaald kunnen worden. Daarnaast zul je, bij het afsluiten van een minilening, geen leendoel op hoeven te geven aan de betreffende kredietverstrekker. Je kunt de leensom dus volledig naar je eigen wensen en voorkeuren besteden. Het enige aspect dat voor de kredietverstrekker van cruciaal belang is, is dat je de openstaande schuld (dus het geleende geld samen met de verschuldigde leenvergoeding) op tijd af kunt lossen.

Vandaag dringend geld regelen

Op een moment dat je vandaag nog dringend geld wilt gaan lenen via een online kredietverstrekker dan hoef je alleen maar bij een zoekmachine, zoals Google, naar een betrouwbare verstrekker van minileningen te gaan zoeken. Zodra je een geschikte verstrekker van deze kleine leningen hebt gevonden, kun je een online aanvraagformulier invullen en tevens een aantal gevraagde bewijsstukken meezenden. Deze bewijsstukken zullen altijd betrekking hebben op je persoonlijke- en financiële gegevens. De kredietverstrekker zal je vervolgens vrijwel meteen een bevestiging sturen dat je aanvraag in goede orde ontvangen is.

De volgende stap die de kredietverstrekker gaat zetten is het beoordelen van je leenaanvraag. Er zal dus direct worden beoordeeld of je in aanmerking kunt komen voor de verstrekking van een minilening. Dit kan echter een paar uur in beslag nemen, al zijn er eveneens kredietverstrekkers die je al een antwoord kunnen geven binnen een paar minuten. Je weet dan dus eigenlijk meteen al of je aanvraag voor een minilening succesvol is gewest of niet. Als je een positief antwoord hebt ontvangen van de kredietverstrekker, dan zal deze het gevraagde geldbedrag nog op dezelfde dag naar je overmaken. Met een beetje geluk zul je dus op de dag van de aanvraag van een minilening al over wat meer financiële speling kunnen genieten omdat jet geld dan al op je bankrekening zal staan.

Snelheid is echter kostbaar

Vandaag dringend geld nodig hebben is een situatie waar kredietverstrekkers maar al te graag op inspelen. Door je sneller van dienst te zijn, kunnen er immers ook extra kosten in rekening gebracht kunnen worden of kunnen er hogere tarieven worden berekend over een relatief kleine leensom. Met andere woorden: snel geleend geld in handen willen hebben, zal altijd gepaard gaan met een aanzienlijk prijskaartje. Doorgaans kun je stellen dat: hoe sneller je je lening geregeld wilt hebben, hoe hoger de uiteindelijke leenkosten (verhoudingsgewijs) zullen zijn.

Conclusie

Geld lenen op de korte termijn is soms zelfs mogelijk als je op de zwarte lijst van de CKP staat. Er zijn dan uiteraard wel strikte voorwarden en vaak hoge leenkosten aan dit soort leningen verbonden. Vandaag dringend geld nodig hebben, zal doorgaans dan ook betekenen dat je een relatief dure lening aan moet gaan. Deze lening zal bovendien vaak gekoppeld zijn aan strenge voorwaarden, zoals een korte looptijd en extra leenkosten (zoals die van een spoedoverboeking). Door echter diverse leenvormen van meerdere kredietverstrekkers aandachtig te bestuderen, kun je de uiteindelijke leenkosten toch behoorlijk naar beneden bijstellen en zo wat minder diep in de buidel hoeven te tasten om snel geld te kunnen lenen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20