Ierland opnieuw in volledige lockdown als eerste Europese land

Ierland verbiedt iedereen om meer dan 5 kilometer van huis te gaan en sluit alle niet-essentiële winkels vanaf woensdag. Daarmee gaat het als eerste Europese land opnieuw in lockdown.

De coronacijfers in Ierland lopen gevaarlijk op. Momenteel staat het aantal besmettingen op 260 per 100.000 inwoners, terwijl dat in juli gezakt was tot drie.

Daarom neemt het land stevige maatregelen. Vanaf woensdag tot ten minste 1 december sluiten zo goed als alle winkels, behalve supermarkten, en mogen mensen niet verder dan 5 kilometer van hun huis gaan. Bij elkaar op bezoek gaan, is helemaal uit den boze. De politie zal streng controleren, klonk het maandagavond.

De maximumcapaciteit op bussen en trams wordt verlaagd naar 25 procent. De cafés en restaurants waren eerder al gesloten.

Scholen blijven open

Er zijn echter nog een paar verschillen met de vorige lockdown in maart. Werven kunnen voortwerken en ook scholen zullen openblijven. Virologen zijn het erover eens dat kinderen het virus minder snel doorgeven. In België gaan alle scholen tegen de herfstvakantie over naar code oranje, maar in het middelbaar en lager onderwijs blijft iedereen wel voltijds naar school gaan.

‘Ik voel persoonlijk en heel hard de teleurstelling, de eenzaamheid en misschien zelfs de wanhoop die sommigen voelen bij deze aankondiging’, zei Iers premier Micheàl Martin maandagavond in een televisietoespraak. ‘De dagen worden korter en kouder, maar onthoud dit: zelfs nu het winter wordt, is er hoop en is er licht.’

De lockdown zal naar verwachting 20.000 Ieren werkloos maken. Zij krijgen allemaal een uitkering tot 350 euro per week.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20