Ierland legaliseert medicinale cannabis; aantal toepassingen blijft echter beperkt

In Ierland kunnen patiënten voor een aantal medische aandoeningen voortaan op recept medicinale cannabis voorgeschreven krijgen. Dat is het gevolg van een nieuwe wet die het Ierse parlement heeft goedgekeurd. Voorstanders noemen de beslissing een medische mijlpaal, die voor vele gezinnen een betere toekomst voorspellen. Tegelijkertijd waarschuwen zij dat de toepassingsmogelijkheden nog veel te beperkt blijven.

Enkele jaren geleden werden in Ierland al een beperkt aantal toepassingen van medicinale cannabis gelegaliseerd, maar nu kunnen patiënten ook op een terugbetaling door de ziekteverzekering rekenen. “Dit is cruciaal”, betoogde het Ierse parlementslid Eugene Kenny. “Voor sommige patiënten zijn deze behandelingen tot nu toe immers onbetaalbaar gebleken.”

Barrières

‘We kunnen hier over een mijlpaal voor Ierland spreken”, voerde Kenny aan. “De nieuwe wet biedt  biedt hoop aan veel wanhopige families. Sommigen moesten zich voor die behandelingen tot nu toe tot andere kanalen, waaronder de zwarte markt, wenden om een behandeling voor hun kinderen – onder meer voor epilepsie – te kunnen vinden.”

Kenny benadrukte echter ook dat er nog heel barrières overblijven. “De wetgeving is momenteel nog veel te restrictief”, voerde hij aan. “Het programma staat slechts voor patiënten met een beperkt aantal aandoeningen open.”

“Het valt niet te begrijpen dat cannabis voor de behandeling van chronische pijn nog altijd niet mag worden gebruikt. De Ierse regering moet de reikwijdte van het aanbod uitbreiden om een breder scala aan neurologische aandoeningen op te nemen. In andere Europese landen, zoals Nederland, bestaan die mogelijkheden wel.”

Daarnaast bepaalt het programma dat eerste alle andere behandelmogelijkheden moeten worden onderzocht voordat medicinale cannabis kan worden toegepast. “Dit is echter niet de juiste aanpak”, aldus het Ierse parlementslid Luke Flanagan.

“Momenteel kan alleen op cannabis worden overgeschakeld wanneer het duidelijk is dat alle conventionele behandelingen falen. Cannabis moet op gelijke voet met andere geneesmiddelen worden aangeboden.”

Veranderende dynamiek

Kenny gaf wel aan te verwachten dat de toepassingen de volgende jaren snel zullen uitbreiden. “Dat blijkt uit een aantal belangrijke investeringen in de sector”, benadrukte hij. “Waar het geld naartoe gaat, zal de markt volgen. Hoewel het gebruik van medicinale cannabis controversieel en onbegrepen blijft, toont de dynamiek een drastische verandering.”

“Een recente enquête toonde dat de legalisering van medicinale cannabis door 92 procent van de Ierse bevolking wordt gesteund. Dit maakt duidelijk dat de houding in de geneeskunde en de politiek, maar ook in het maatschappelijk middenveld, aan het veranderen is.”

“Niet alleen in de Europese Unie, maar over de hele wereld zal de volgende jaren een duidelijke verschuiving blijken.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20