CEO van grootste Europese nutsbedrijf betreurt reactie EU op energiecrisis: “Maatregelen kunnen onzekerheid creëren”

De topman van Iberdrola, Ignacio Galán, beklaagt zich in een interview met de Financial Times over een voorstel van de Europese Unie om de energiecrisis het hoofd te bieden. Ook zingt de Spanjaard de lof van de Amerikaanse ‘Inflation Reduction Act’: de grootste investering ooit in de strijd tegen klimaatverandering. Hij stelt dat de VS Europa nu heeft voorbijgestreefd als place to be voor groene energie.

Waarom is dit belangrijk?

Iberdrola is volgens marktwaarde het grootste Europese nutsbedrijf, vóór het Italiaanse Enel. Het Spaanse concern heeft activiteiten over heel de wereld, van de VS tot Australië.

De essentie: Galán laat pessimistische geluiden horen over de EU-reactie op de gascrisis als gevolg van de Russische inval in buurland Oekraïne.

  • Volgens de CEO mikt de supranationale organisatie op het verkeerde doelwit met haar voorstel om een inkomstenplafond van 180 euro/MWh in te stellen voor producenten van duurzame elektriciteit en kernenergie, en niet van gas.
  • "De energiecrisis draait om gas", stelt de Iberdrola-CEO. "Als u in plaats van op de gasmarkt ingrijpt op de elektr
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer