Huur eens een beroemdheid: wanneer de rijken zich verhuren aan de superrijken

Paula Abdul op een Yahoo!-conferentie, Christina Aguilera op het huwelijk van een Russische bankier, Robbie Williams en Paul McCartney op het verjaardagsfeestje van een Amerikaanse zakenman, Justin Timberlake op een fuif in de VAE, Rod Stewart en Tom Jones op een feestje in Cyprus en Celine Dion op een privéfeest van Walmart: welkom in de wereld van de celebrityverhuur.

Rjke beroemdheden verhuren zichzelf als statusobject aan de nog rijkeren en kunnen zo enorme sommen verdienen. Een privéconcert van The Eagles kost bijvoorbeeld zes miljoen dollar en één van de Rolling Stones twee miljoen. De Kardashians kosten 30.000 dollar per stuk en voor Charlie Sheen betaal je 250.000 dollar.

Die prijzen nemen overigens enkel de acte de présence in rekening en niet het vervoer (velen verwachten niets minder dan privéjets en/of limousines) en de luxecatering. Doch voor mensen die bereid zijn dergelijke sommen neer te tellen voor kortstondige ontmoetingen met celebrities is dat het minste van de zorgen.

Sommige sterren (waaronder Tom Cruise en Johnny Depp) weigeren dit soort aanbiedingen, maar opvallend veel anderen zijn bereid om zichzelf als object te verhuren zolang de prijs maar hoog genoeg is. Mike Esterman, CEO van esterman.com, een website via de welke je celebs kan boeken, noemt de verhuur win-win: “Het is erg lucratief, het is pijnloos en het is leuk!”

Soms loopt het echter grondig mis. Toen Jennifer Lopez ‘Happy Birthday’ zong voor de dictator-president van Turkmenistan, streek ze daar minstens een miljoen dollar voor op. Hillary Swank beleefde iets gelijkaardigs toen ze op een verjaardagsfeestje van de Tsjetsjeense militaire leider Ramzan Kadyrov verscheen. En dan is er nog Sting, die in 2010in Oezbekistan meer dan 1 miljoen euro van de plaatselijke dictator Karimov kreeg toegeschoven nadat hij enkele liedjes had gezongen voor diens dochter Gulnara Karimova.

Voor wie Karimov niet kent:  hij wordt zowat om de tien minuten ergens ter wereld door organisaties als de VN en Amnesty International aangeklaagd wegens schending van de mensenrechten. Hij staat te boek als een brutale tiran die een hevige repressie voert tegen al wie zijn regime niet gunstig gezind is. Ook in de rangschikking van dictators die met de overgrote meerderheid van stemmen worden verkozen scoort Karimov keer op keer in de topvijf.

Velen vroegen zich dan ook af op de zanger– wiens persoonlijk fortuin op meer dan 165 miljoen euro wordt geschat- compleet gek was geworden.

Toch komen deze artiesten er meestal gemakkelijk mee weg. Zo spreekt niemand nog over de feestjes van de familie-Kaddhafi, waarop onder andere Mariah Carey, Nelly Furtado, 50 Cent en Beyonce verschenen, of over het optreden van Julio Iglesias voor de dictator van Equatoriaal Guinea. Dan is er nog acteur Danny Gloverd ie  in 2007 de bagatel van 18 miljoen dollar in ontvangst mocht nemen van de ondertussen overleden Venezolaanse president Hugo Chavez voor een film die uiteindelijk nooit werd gemaakt. En wie kan het hen uiteindelijk kwalijk nemen voor zoveel geld?

Meer