Huis van Afgevaardigden wil Trumps militaire bevoegdheid beperken

Donderdag zette het Congres van de Verenigde Staten, dat is het Amerikaanse parlement , een eerste stap in de richting van een inperking van de oorlogsbevoegdheid van president Trump. Een wetsvoorstel werd goedgekeurd in het Huis van Afgevaardigden, de kamer die gedomineerd wordt door de Democratische Partij.

Er werd gestemd volgens partijlijn: zo goed als alle Democraten stemden voor, nagenoeg al hun Republikeinse collega’s stemden tegen. De resolutie heeft als doel president Trump tegen te houden om verdere actie te ondernemen tegen Iran, zonder goedkeuring van het Congres.

Symbolische maatregel?

Een gelijkaardig wetsvoorstel werd ook geïntroduceerd in de Senaat, de andere kamer van het Amerikaans parlement, waar de Republikeinen de bovenhand hebben. Gezien de stemuitslag in het Huis zal de maatregel daar waarschijnlijk een stille dood sterven.

In de praktijk lijkt het dus eerder een symbolische maatregel dan een echte inperking van militaire macht. De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, beweert nochtans dat het wetsvoorstel ‘echte slagkracht heeft’. Het moet nog blijken hoe.

Provocerende luchtaanval

Eerder had Pelosi in een open brief de ‘provocerende en dispropotionele militaire luchtaanval van de regering Trump jegens ‘Iraanse hooggeplaatste militaire functionarissen’ gehekeld. ‘Deze actie bracht onze militairen, diplomaten en anderen in gevaar door het risico op een ernstige escalatie van de spanningen met Iran’, luidde het.

De Democratische Congresleden zijn misnoegd dat Trump het congres niet heeft geraadpleegd vóór de drone-aanval vorige week die Qassem Soleimani in Bagdad doodde.

Trump noemde Pelosi ‘gek’ op Twitter en zei tijdens een geïmproviseerde persconferentie dat hij de goedkeuring van het Congres voor militaire actie tegen Iran niet nodig had. ‘Soms moet je snel kunnen schakelen’, beweerde hij.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1215262141634306048?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1215262141634306048&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.france24.com%2Fen%2F20200110-us-house-of-representatives-votes-to-limit-trump-s-ability-to-declare-war-on-iran

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20