Is een houten stad de toekomst van duurzaam bouwen?

Is een houten stad de toekomst van duurzaam bouwen?
Foto: Barry Lewis/InPictures via Getty Images

Key takeaways

  • Het “Wood City”-project in Zweden maakt gebruik van dwars gelamineerd hout (CLT) en gelijmd gelamineerd hout (glulam) om een opmerkelijke snelheid en efficiëntie te bereiken.
  • Het gebruik van hout voor de bouw vermindert de koolstofvoetafdruk met ongeveer 40 procent vergeleken met traditionele methoden, wat in lijn is met Atrium Ljungbergs streven naar klimaatneutraliteit in 2030.
  • Studies hebben aangetoond dat zichtbaar hout een positieve invloed heeft op het welzijn, doordat het de vochtigheid binnenshuis reguleert en stress vermindert.

De rust op een bouwterrein in Sickla, Zweden, is ongewoon. Ondanks de bedrijvigheid ontbreekt het typische geroezemoes dat geassocieerd wordt met betonbouw. In de lucht hangt de duidelijke geur van hout, die de unieke identiteit van het project weerspiegelt als onderdeel van “Wood City”, de grootste ontwikkeling van massief hout ter wereld. The Guardian bracht een reportage (door Jonna Dagliden Hunt) over de bouw met hout in Zweden.

Razendsnel bouwtempo

Deze ambitieuze onderneming van Atrium Ljungberg, een Zweedse ontwikkelaar van stedelijk onroerend goed, heeft als doel een voormalig industriegebied om te vormen tot een levendige gemeenschap van 25 hectare die 25 buurten omvat. De eerste fase, inclusief de uitbreiding van de middelbare school die we hier bekijken, nadert zijn voltooiing. Door gebruik te maken van gelamineerd hout (CLT) voor vloeren, plafonds en trappen, en gelijmd gelamineerd hout (glulam) voor structurele elementen, bereikt het project een opmerkelijke snelheid en efficiëntie. Er wordt 1000 vierkante meter per week gebouwd – het dubbele van wat haalbaar is met beton.

  • De overstap naar hout sluit aan bij Atrium Ljungbergs streven naar klimaatneutraliteit in 2030, waardoor de koolstofvoetafdruk van de bouw aanzienlijk wordt verminderd.

Onderzoekers van de Universiteit van Linköping ondersteunen deze bewering en wijzen op een vermindering van de uitstoot met ongeveer 40 procent in vergelijking met traditionele methoden. Bovendien omvat het project duurzame praktijken zoals het hergebruik van 20 procent van de materialen in toekomstige renovaties en nieuwbouw.

Andere ruimtebeleving dan beton

Angela Berg, de business area director voor Atrium Ljungberg, benadrukt dat de overgang van beton naar hout meer is dan alleen een technische verandering; het is een fundamentele mentaliteitsverandering. “Het geeft vorm aan de hele stadservaring”, legt ze uit, en ze ziet een holistische omgeving voor zich waar hout in elk aspect doordringt – van gevelmaterialen en groen tot de manier waarop mensen met hun omgeving omgaan.

De voordelen gaan verder dan duurzaamheid voor het milieu. Studies hebben aangetoond dat zichtbaar hout het welzijn positief kan beïnvloeden. Hout reguleert de luchtvochtigheid binnenshuis, waardoor er het hele jaar door een natuurlijk comfortabel klimaat heerst. Daarnaast suggereert onderzoek dat blootstelling aan hout stress kan verminderen, de concentratie bij kinderen kan verbeteren en zelfs een sneller herstel van patiënten kan bevorderen.

Houtrevolutie

Architect Oskar Norelius, die nauw heeft samengewerkt met Atrium Ljungberg aan het project, benadrukt het belang van het naadloos integreren van hout in het ontwerp van de stad. “Het hout moet niet worden weggestopt”, zegt hij. “Het moet een integraal onderdeel zijn van het stedelijk weefsel, zichtbaar en toegankelijk voor iedereen.”

De Zweedse omarming van massieve houtbouw heeft veel invloed gehad. Andere Scandinavische landen zoals Finland en Noorwegen volgen dit voorbeeld, met projecten zoals Wood City in Helsinki en Mjøstårnet in Noorwegen, die het groeiende potentieel van dit duurzame bouwmateriaal laten zien. Wereldwijd laten voorbeelden zoals de houten Gaia-campus in Singapore en het woonblok van acht verdiepingen in Seattle de toenemende toepassing van hout in de bouw zien.

Organische cyclus

Erik Serrano, een professor in constructiemechanica aan de Universiteit van Lund, onderstreept het belang van het gebruik van hout voor langlevende producten om de koolstofopslag te maximaliseren. “Hout komt uit een natuurlijke cyclus”, legt hij uit, waarbij hij wijst op het voordeel van het nulsomspel in termen van kooldioxide-emissies tijdens de levenscyclus.

  • Door de verminderde CO2-impact van houtbouw te laten zien, wil “Wood City” innovatie binnen de betonindustrie inspireren en de hele sector naar een duurzamere toekomst duwen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

04:00