Japanners bouwen 350 meter hoge wolkenkrabber … met hout

De Japanse hoofdstad Tokio krijgt een houten wolkenkrabber. Dat blijkt uit een plan dat door het Japanse concern Sumitomo Forestry onder de naam W350 is voorgesteld. De toren zou tot een hoogte van 350 meter reiken en zeventig verdiepingen tellen. Het project zou tegen het begin van de jaren veertig moeten zijn gerealiseerd.

Op dit ogenblik is W350 alvast de hoogste houten wolkenkrabber die wereldwijd wordt gepland. Het huidige record staat op naam van een studentenresidentie in de Canadese stad Vancouver, die 53 meter hoog is. Er zijn ondertussen ook plannen voor een houten wolkenkrabber met een hoogte van 244 meter in de Amerikaanse metropool Chicago.

Aardbevingen

Uit de plannen van Sumitomo Forestry blijkt dat W350 voor 10 procent uit staal zal worden opgetrokken, gecombineerd met 180.000 kubieke meter hout van binnenlandse origine. Met diezelfde voorraad zouden ook achtduizend houten woningen kunnen worden gebouwd. Het interne geraamte van de wolkenkrabber zou bestaan uit een combinatie van staal en woud.

De structuur zou bestand moeten zijn tegen de aardbevingen die de regio geregeld treffen. Verder wordt opgemerkt dat het complex aan de vier zijden balkons zal hebben. Bovendien zouden van de bodem tot het dak over de gehele hoogte van het gebouw allerlei groenvoorzieningen worden gepland.

Uit voorlopige ramingen is gebleken dat W350 dubbel zoveel zou kosten als een conventionele wolkenkrabber van een gelijkaardige omvang. Er wordt gewag gemaakt van een kostprijs van ongeveer 600 miljard yen of 4,02 miljard pond.

Duurzaamheid

“Dat bedrag kan echter nog worden verlaagd door technologische innovaties die in de loop van de volgende jaren mogen worden verwacht,” zegt Sumitomo nog.

Uiteindelijk zal het complex achtduizend residentiële eenheden omvatten. De plannen omvatten ook de inplanting van kantoren en winkels. Met de bouw van W350 wil Sumitomo zijn 350ste verjaardag vieren. Bedoeling is tevens de aandacht te vestigen op duurzame bouwmethodes.

De productie van beton en staal voor de bouwsector zouden immers respectievelijk 8 procent en 5 procent van de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide vertegenwoordigen. Bomen hebben daarentegen de capaciteit om koolstofdioxide uit de lucht te halen en op te slaan.

Meer