De hoogste gebouwen ter wereld domineren het landschap van een stad. Wolkenkrabbers kunnen de skyline een herkenbare look geven. Daarnaast is een hoge wolkenkrabber een aantrekkingsfactor voor durvers: het is niet vreemd dat er een soort race gaande is om de hoogste wolkenkrabber ter wereld in je stad te bouwen. Dit zijn de tien hoogste gebouwen ter wereld.
10. Taipei 101 (508 meter)
© iStock
De Taipei 101 Tower in Taiwan was ooit één van de hoogste gebouwen. Hij strekt meer dan een halve kilometer de lucht in, maar staat intussen helemaal onderaan onze top tien. De Taipei 101 had het record tot de Burj Khalifa dat van ‘m overnam, maar heeft nog vele andere interessante elementen.
Er zijn 101 verdiepingen, waarvan de bovenste een exclusieve club vormt. Je kan er ook dineren op de 85ste verdieping in twee restaurants, en er is een indoor en outdoor skydeck. Om de 101 verdiepingen te bedienen zijn er natuurlijk ook verschillende liften, één van hen was zelfs de snelste lift ooit, tot de Shanghai Tower dat record afsnoepte. De Taipei Tower is het grootste groene gebouw ter wereld.
Ook nog interessant: de toren krijgt elke avond tussen zes en tien uur ’s avonds een kleurtje, elke dag van de week een ander: maandag rood, dinsdag oranje, woensdag geel, donderdag groen, vrijdag blauw, zaterdag violet en zondag paars. Intussen zijn nog een paar nieuwe wolkenkrabbers in de maak, waardoor de Taipei 101 Tower nog dit jaar uit de top 10 zal verdwijnen.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
9. China Zun (528 meter)
© iStock
China Zun is de bijnaam van de grootste wolkenkrabber van Peking: CITIC Tower. Hij is zo’n twintig meter hoger dan de Taipei 101 en werd ontworpen door architectenbureaus Farrels en Kohn Pederson Fox. CITIC Tower telt 108 verdiepingen.
Aangezien de toren nog niet volledig af is, moeten de meeste verdiepingen nog een invulling krijgen. Wat wel al zeker is, is dat de veiligheidsdiensten van Peking de bovenste drie verdiepingen, waaronder het observatorium (op de bovenste verdieping), zullen innemen. Daar zijn twee redenen voor: er waren vragen over de brandveiligheid (al heeft ontwikkelaar CITIC nooit willen zeggen wat het probleem was) en er ontstond ook een politieke controverse.
Volgens sommige partijen is het namelijk mogelijk om met telescopische lenzen in het partijbureau van de Communistische Partij van China te kijken. Het dagelijkse leven van de partij-officials zou kunnen gevolgd worden en dat mag niet. Toch zal je het observatorium kunnen bezoeken en een fabuleus zicht over Peking krijgen.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
8. Tianjin Chow Tai Fook Binhai Center (530 meter)
© iStock
Net af: de Tianjin Chow Tai Fook Binhai Center in Tianjin is een wolkenkrabber die eigenlijk in 2016 af moest zijn, maar pas recent is afgewerkt. Hij heeft een soort raketvorm, waarbij de top afloopt en dus minder breed wordt. Zo is er bovenaan minder oppervlakte die blootstaat aan de natuurkrachten zoals wind en regen.
In de toren zitten trouwens ook acht enorme pilaren, die meebuigen met het gebouw. Dat heeft te maken met een noodzakelijke versteviging die ervoor zou moeten zorgen dat de wolkenkrabber aardbevingen kan weerstaan. Dat is ook nodig in het gebied, en door de curve van de pilaren en hun locatie (aan de randen van het gebouw) wordt het gebouw substantieel veiliger.
De constructie van de wolkenkrabber begon in 2013, vijf jaar later is hij dus zo goed als klaar. Uiteindelijk zal hij 97 verdiepingen tellen en dan nog een torenspits van ongeveer vier verdiepingen hoog. Of je die laatste vier ‘verdiepingen’ ook zal kunnen beklimmen, blijft nog maar de vraag.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
7. Guangzhou Finance Centre (530 meter)
© iStock
Toegegeven, het is een ex-aequo, maar aangezien de Ghanzou CTF Finance Centre toren eerder af was en zijn lengte minder te danken heeft aan een torenspits, mag die een plaatsje hoger staan. Het gebouw in Guanghzhou opende in 2016, telt 111 bovengrondse verdiepingen en 5 ondergrondse. Om die verdiepingen te bedienen, zijn er 95 liften, twee daarvan bedienen bijna het hele gebouw, de rest passeert via sky lobbies.
Wat kan je er doen? Er is een shoppingcentrum en, verbonden aan de wolkenkrabber, een auditorium en cinemazaal waar zo’n duizend man in kan zitten. Er zijn zo’n 1.700 parkeerplaatsen voorzien, maar daarvan zijn er ongetwijfeld een paar voorbehouden voor de inwoners van de appartementen en een gedeelte van het kantoorgebouw.
Die kantoorgebouwen nemen de zevende tot de zesenzestigste verdieping in, met twee verdiepingen die puur dienen voor logistiek en onderhoud. Daarboven liggen 24 verdiepingen met appartementen voor wie graag op honderden meters hoog slaapt. Wil je zelf eens in het gebouw slapen? Dat kan, het Rosewood hotel is de eigenaar van de bovenste vijftien verdiepingen. Er zijn overigens ook nog vijf restaurants en verschillende bars. Genoeg redenen om eens tot in China te vliegen.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
6. One World Trade Center (541,3 meter)
© iStock
Het One World Trade Center is wellicht één van de bekendste gebouwen in deze top tien. Het is ook meteen de hoogst genoteerde toren in de Verenigde Staten, tien meter hoger dan de Finance Tower. Het One World Trade Center, wiens wolkenkrabber ook de bijnaam Freedom Tower kreeg, staat uiteraard op de plaats van het voormalige World Trade Center, sowieso een plaats die je wil bezoeken als je in New York bent.
Na de aanslagen van 11 september 2001 was er jarenlang een debat over wat te doen met de site van het World Trade Center. Uiteindelijk besloot de Port Authority van New York om toch over te gaan tot de bouw van een wolkenkrabber. Er kwamen ook een herdenkingsmonument en een museum, in 2006 werd de eerste steen gelegd. In april 2012 werd het One World Trade Center het hoogste gebouw in New York en was de toren hoger dan het Empire State Building. In 2013 bereikte hij zijn uiteindelijke hoogte, en in 2014 ging het gebouw open voor huurders. Het observatory ging dan in 2015 open. Overigens werd het gebouw ontworpen door dezelfde architecten als de Burj Khalifa, David Childs en Daniël Libeskind.
Het One World Trade Center is even hoog als 104 standaardverdiepingen, maar telt er eigenlijk maar 99. In het gebouw zijn enkele grote bedrijven ingetrokken, zoals Condé Nast, dat 24 verdiepingen huurt, maar vele kantoren staan nog leeg. De buurt rond het One World Trade Center onderging sinds de aanslagen en de verbouwing van de site wel een grote transformatie: de financiële sector trok er weg, maar nu zijn er meer tech- en mediaconcerns en luxeketens.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
5. Lotte World Tower (554,5 meter)
© iStock
De Lotte World Tower in Seoul, Zuid-Korea, is de vijfde grootste wolkenkrabber ter wereld. De constructie van het lantaarnvormige gebouw ging van start in 2011 en eindigde in 2015. De toren heeft 123 verdiepingen boven de grond en 6 verdiepingen onder de grond. De hele buitenkant van het gebouw is bedekt met led-lichtjes.
Maar één van de indrukwekkendste features van dit gebouw, is waarschijnlijk het Seoul Sky, een soort entertainmentcentrum op niveau. Op de 117de verdieping kom je binnen en op de 118de verdieping krijg je alvast een geweldig zicht, met een paar stukken speciaal voor de durvers en glas langs alle kanten. De bar bevindt zich op de 119de verdieping en uiteraard is daar ook een café aan verbonden. Ook op het 119de: een fotozone. Nog hogerop kan je een Lounge en het Seoul Sky Café vinden, de tweede hoogste bar ter wereld.
Daarnaast is de Lotte World Tower ook een prachtige plek om van de buitenkant te bekijken: de led-lichtjes kunnen alle kleuren van de regenboog krijgen en regelmatig wordt er een spectaculaire vuurwerkshow afgestoken van op het dak. Wil je erin wonen of verblijven? Dat kan, er is een hotel en een een appartementsblok. Uiteraard is er beneden de obligate podiumruimte en shoppingmall, wie er woont, moet dus eigenlijk nooit echt buitenkomen.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
4. Ping An Finance Centre (599 meter)
© iStock
Shenzen is één van die bekende Chinese economische hubs en uiteraard hoort daar een kolos van bijna zeshonderd meter hoog bij. Het duurde van 2010 tot 2017 om de Ping An Finance Centre Tower te maken. Architectenbureau Kohn Pederson Fox, ook verantwoordelijk voor de China Zun, had ongeveer 1.5 miljard dollar nodig om de 115 verdiepingen te installeren.
In het gebouw kan je een aantal verdiepingen aan kantoren vinden, een hotel, winkels en een conferentiecentrum. Uiteraard is er ook een shoppingcentrum voor luxeproducten en een observatiedeck, helemaal bovenaan op de 115de verdieping. De naam van het gebouw verwijst naar Ping An Finance, een verzekeringsmakelaar.
De Ping An Finance Centre Tower zou zo’n 33 dubbele liften hebben en wordt ondersteund door 8 grote kolommen die onderaan zo’n zes meter in diameter zijn en bovenaan ongeveer 1,5 meter. Bijzonder aan de toren is dat hij een klein broertje heeft: een wolkenkrabber van ‘slechts’ 47 verdiepingen, de zuidertoren, die zo’n 290 meter hoog is. Beide torens zijn met elkaar verbonden via een brug op de derde tot zesde verdieping. Ook daar zal je kunnen shoppen.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
3. Abraj Al Bait (601 meter)
© iStock
Je associeert Mekka vooral met de Grote moskee en de Kaaba, maar je kan er ook de derde hoogste wolkenkrabber ter wereld vinden. De Abraj Al Bait (‘Torens van het huis’) is tussen 2004 en 2011 gebouwd. Omdat de toren zeer dicht bij de Kaaba staat, is het complex waarop de toren staat, ook gericht op de vele pelgrims die elk jaar het islamitische heiligdom komen bezoeken.
Zo zijn er twee gigantische gebedskamers die elk plaats bieden aan 10.000 gelovigen en baat Fairmont er een luxe-hotel uit dat plaats biedt aan zij die meedoen aan de hadj. De hoogste toren heeft een bijzonder design, eigenlijk is de hoogste verdieping al op zo’n vierhonderd meter, maar een gigantische klokkentoren en torenspits voegen samen nog zo’n 100 meter toe. Op de torenspits staat ook nog een halve maan waar een observatiedeck is.
De klokken zijn zichtbaar op vijfentwintig kilometer van Mekka en zijn de hoogste architecturale klokken ter wereld. Ze zijn 46 meter in diameter en de minutenwijzer is zo’n 22 meter lang. Boven de klok bevindt zich ook nog een glazen koepel waar oorspronkelijk een controlekamer voor helikoptervluchten was voorzien, maar dat plan ging niet door.
De Abraj Al Bait speelt ook een belangrijke rol in het religieuze leven: het gezang van de muezzin is 7 kilometer ver te horen en de lampjes op de toren zijn tot op 21 kilometer te zien. Het idee is dat ook zij die de roep van de muezzin niet horen, op belangrijke feestdagen dan naar de toren kunnen kijken en weten wanneer ze moeten bidden.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
2. Shanghai Tower (632 meter)
© iStock
De Shanghai Tower is de toren met het hoogste observatiedeck ter wereld. De wolkenkrabber heeft 128 verdiepingen boven de grond en vijf onder de grond en is ook de trotse eigenaar van de snelste liften ter wereld. Als je naar aan 20.5 meter per seconde naar de top van het tweede hoogste gebouw ter wereld zoeft, heb je een prachtig zicht over Shanghai.
Architect van de tweede hoogste toren ter wereld is het architectenbureau Gensler. Zij creëerden negen cilindrische gebouwen die op elkaar staan, en omringd worden door de glazen facade. Die buitenste laag, die de vorm van een opwaartse spiraal heeft, herbergt negen indoorzones voor bezoekers. Ze hebben allemaal een atrium, een tuin, café’s, restaurants en winkels en je krijgt er het zicht natuurlijk altijd bij.
Bijzonder aan het buitenste glaswerk is dat het twee lagen zijn. Meestal wordt er in dit soort gebouw een enkele laag hoogreflectief glas gebruikt, om ervoor te zorgen dat de hitte wordt geabsorbeerd door het glas en er niet doorgaat. Dat wil ook zeggen dat de binnen- of de buitenkant opaak moet worden gemaakt maar dat is dus niet het geval in de Shanghai Tower. Door de dubbele laag is de hitte-absorptie al aanwezig en is de toren dus volledig transparant, een architecturaal pareltje.
Bovenaan het gebouw, tussen de 84ste en 110de verdieping, bevindt zich het hoogste hotel ter wereld: het Shanghai Tower J-Hotel.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
1. Burj Khalifa (828 meter)
© iStock
De allerhoogste wolkenkrabber ter wereld, de Burj Khalifa, staat uiteraard in Dubai (Ontdek hier nog een paar andere redenen om naar Dubai te gaan). Met zo’n 150 meter meer dan de runner-up steekt deze toren er met kop en schouders bovenuit. De Burj Khalifa werd gebouwd tussen 2004 en 2009 en telt maar liefst 163 verdiepingen, waarvan er een veertigtal onderdeel uitmaken van de bovenste toren.
In de Burj Khalifa is er alles wat je in het grootste gebouw ter wereld kan verwachten: shopping, een hotel, een cinemazaal, behoorlijk veel kantoren, appartementen, een parking (er zijn ook twee verdiepingen onder de grond) en een paar skydecks. Om die te bereiken, gebruikt de Burj Khalifa 57 liften.
Voor de deur van het hoogste gebouw ter wereld staat ook de tweede grootste georchestreerde fontein ter wereld: de Dubai Fountain. Er is ook een restaurant (het Armani restaurant) dat uitkijkt op die fonteinen. De constructie van de Burj Khalifa kostte zo’n 1.5 miljard dollar, de prijzen van de appartementen swingen dan ook de pan uit.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
De lijst met hoogste wolkenkrabbers ter wereld zal in 2020 een nieuwe aanvoerder krijgen. Als alles volgens plan verloopt, moet tegen dan de Jeddah Tower in de Saoedi-Arabische stad Jeddah af zijn. Die zou als eerste hoger dan een kilometer worden: 1.008 meter om precies te zijn. Andere wolkenkrabbers in aanbouw die de komende jaren voltooid moeten worden zijn: PNB118 in Kuala Lumpur (644 meter) en Wuhan Greenland Center in China (636 meter).