Shanghai Tower illustreert alles wat fout is met de Chinese economie

Deze zomer stond in China de opening van de prestigieuze Shanghai Tower op de kalender, maar dat evenement is voor onbepaalde tijd verdaagd. Dat heeft de Franse krant Le Figaro gemeld. De Shanghai Tower diende met een hoogte van 632 meter de hoogste toren van de regio Asia-Pacific te worden en moest de groeiende kracht van China op het wereldtoneel weerspiegelen.

De toren is volgens de krant nu echter het symbool geworden van de Chinese economische vertraging. Volgens de initiatiefnemers zijn er echter geen problemen en heeft het uitstel vooral met een aantal bijkomende technische en regelgevende vereisten te maken.

De Shanghai Tower, een realisatie van de Chinese groep Jin Jiang, diende met 127 verdiepingen het tweede grootste gebouw van de wereld worden, na de Burj Khalifa in Dubai. Die droom ligt volgens Le Figaro voorlopig echter aan diggelen. De officiële opening van het gebouw, voorzien voor deze zomer, is immers voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Een aantal betrokkenen zouden hebben aangegeven dat er nog gestart dient te worden met de binnenbekleding van het complex. Een aantal elementen van de decoratie-plannen zouden zijn verworpen. Volgens de projectontwikkelaar heeft de vertraging vooral te maken met doorgedreven maatregelen die door de overheid op het gebied van brandbeveiliging worden gevraagd.

Leefbaarheid

Met de realisatie van de Shanghai Tower zou een bedrag van ongeveer 2,4 miljard dollar zijn gemoeid. Architect Marshall Strabala, ontwikkelaar van de Shanghai Tower, had bij de voorstelling aangevoerd dat het complex de toekomst van China symboliseerde. “De Shanghai Tower domineert weliswaar de skyline van Pudong, maar blijft grotendeels een lege constructie,” aldus Le Figaro.

Een nieuwe streefdatum voor de opening van de toren is niet gegeven. Op dit ogenblik heeft zich ook nog geen enkele gebruiker gemeld. Sinds februari is de website van de toren niet meer aangepast. Er zouden ook moeilijkheden zijn met de huurcontracten. Er worden dan ook vragen gesteld over de economische leefbaarheid.

In de lokale media wordt echter met geen woord gerept over de vertragingen of de problemen. De Shanghai Tower vormt dan ook een belangrijk politiek prestigeproject. De realisatie van de toren vormt een onderdeel van een gigantische urbanisatieplan voor het district Pudong, door de Chinese autoriteiten in de jaren negentig opgestart.

Vrijhandelszone

De rechteroever van de rivier Huangpu werd daarbij veranderd in een bos van wolkenkrabbers. De Shanghai Tower moet de draaischijf worden van het financiële centrum Lujazui, dat met een vrijhandelszone Wall Street naar de kroon diende te steken. De Chinese economische motor is echter al enkele tijd aan het sputteren.

“De industriële activiteit in China is tijdens de maand augustus teruggevallen tot het zwakste niveau sinds het uitbreken van de financiële crisis zes jaar geleden,” geeft Le Figaro aan. “De initiatiefnemers van de Shanghai Tower ontkennen echter dat de vertragingen iets te maken zouden hebben met eventuele economische moeilijkheden van het land.”

“Ook wordt benadrukt dat de Shanghai Tower een leefbaar project blijft. Daarbij wordt erop gewezen dat China economische nog altijd sneller blijft groeien dan de andere markten. Er hoeft volgens de intiatiefnemers dan ook niet getwijfeld te worden over de toekomst van de Shanghai Tower.” (mah)

(Foto credit: Wikipedia)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20