De waanzin nabij: Hongkong wil duizenden hamsters doden nadat enkele positief testen op Covid-19

Zo’n 2.000 hamsters zullen gedood worden nadat Covid-19 werd vastgesteld bij negentien diertjes. De besmette hamsters kwamen uit Nederland.

Het afmaken van dieren is helaas geen nieuw gegeven tijdens deze pandemie. In 2020 brak er in Europa nog massaal coronavrees uit nadat bleek dat het virus was overgedragen aan nertsen in Denemarken. Er werd gevreesd voor het ontstaan van nieuwe varianten in die diertjes. Daarom werd er vorig jaar ook druk gedebatteerd in onze streek over de mogelijkheid om huisdieren te vaccineren voor Covid.

In de (voormalige) Chinese vrijhaven Hongkong kwam het debat rond huisdieren en Covid deze week opnieuw op gang op een bijzonder pijnlijke manier. De autoriteiten van de stad willen namelijk 2.000 hamsters laten doden nadat er zeker 19 gevallen van Covid werden vastgesteld onder de knaagdiertjes in een dierenwinkel. Het zou gaan om een cluster van de Delta-variant, die mogelijk ook een medewerker van de winkel besmet zou hebben.

De Hongkongse overheid beveelt zijn onderdanen dat ze hamsters die enkele dagen voor Kerstmis gekocht zijn, moeten inleveren. Het is volgens vele Hongkongers, die van de hamsterbesmettingen eerst een grap maakten op sociale media, een perfecte weerspiegeling van de draconische “zero Covid”-strategie die China koppig blijft volhouden.

Geen bewijs dat hamsters mensen kunnen besmetten

Sophia Chan, de Hongkongse minister van Volksgezondheid, gaf tijdens een persconferentie toe dat er geen bewijs is dat de huisdiertjes mensen kunnen besmetten. Toch zullen verschillende dierenwinkels in Hongkong preventief gesloten worden. Ook de import en verkoop van knaagdieren wordt voorlopig verboden.

De Hongkongse overheid is nerveus omdat er de laatste twee weken opnieuw lokale gevallen van Covid-19 worden vastgesteld in de metropool, waaronder besmettingen met de Omikron-variant. De laatste drie maanden van 2020 waren er echter amper besmettingen. De bevolking moet daarom enkele van de meest strikte coronaregels in de wereld naleven, die het sociale leven en de horeca bijna volledig platleggen.

Ook interessant: De besmette hamsters werden trouwens allemaal geïmporteerd vanuit Nederland, meent de lokale televisiezender RTHK. De 2.000 inbeslaggenomen diertjes uit zo’n 34 dierenwinkels zullen op een “humane” manier hun lot ondergaan, liet de Hongkongse overheid nog weten.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.