Problematiek rond hongerstakers die papieren eisten, is allerminst weg

Het rommelt opnieuw over de sans-papiers die dit voorjaar tot een hongerstaking overgingen om staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) te dwingen hen papieren te geven.

  • Zowel PS als de groenen willen Mahdi, maar ook de topman van de Dienst Vreemdelingenzaken, Freddy Roosemont, aan de tand voelen over het dossier. Want de afgelopen dagen probeerden de actievoerders en hun advocaten, maar ook de priester van de Begijnhofkerk Daniël Alliet, waar de hongerstakers hun actie deden, hun verhaal in de media te slijten: dat zowel Mahdi als Roosemont beloftes zouden gedaan hebben om veel dossiers te regulariseren, eens de staking zou stoppen. Dat duo spreekt dat in alle toonaarden tegen.
  • In Franstalig België kreeg dat verhaal veel gehoor, aan Vlaamse kant gooide De Morgen een soortgelijke versie op haar voorpagina, waarna de actievoerders ook in De Zevende Dag hun zaak konden bepleitten.
  • Deze week vindt een hoorzitting plaats achter gesloten deuren, waarbij dus Roosemont komt, maar ook Mahdi zelf. Die worden dan geconfronteerd met de vier die het duo beschuldigen van ‘woordbreuk’: advocaten Alexis Deswaef en Marie-Pierre de Buisseret, de coördinator van het Burgerplatform BXL-Refugees Mehdi Kassou, en de priester van de Begijnhofkerk Daniël Alliët.
  • In de wandelgangen maakt men zich bij CD&V ondertussen sterk dat Mahdi niet van plan is nog één keer te plooien voor druk van zijn regeringspartners. “Het kabinet van Mahdi ligt vlak bij het Paleis: het is niet ver, indien nodig, om ontslag te gaan geven, als men hem weer eens wil forceren.”
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20