Hongarije verdrievoudigde deze week zijn goudreserves. Deed het dat alleen uit vrees voor het inflatiespook?

De centrale bank van Hongarije, de Magyar Nemzeti Bank (MNB), heeft een aankoop aangekondigd van maar liefst 63 ton Good Delivery goudstaven. De Centraal-Europese natie verdrievoudigt daarmee haar goudreserves van 31,5 ton naar 94,5 ton.

In een eerder deze week gepubliceerd persbericht zet de Hongaarse centrale bank haar beweegredenen voor deze transactie uiteen. De kredietinstelling benadrukt dat goud geen kredietrisico en geen tegenpartijrisico inhoudt en dus het soevereine vertrouwen in alle economische domeinen (normaal en extreem) versterkt. Daarbij is goud ‘één van de cruciaalste reserves die een centrale bank kan aanhouden’.

In totaal haalden de Hongaren 5.040 grote goudstaven (400 ons). Maar waar haalden ze die vandaan?

Vertienvoudiging goudreserves in 2018

Dit is niet de eerste grote goudaankoop door de Hongaren in de afgelopen jaren. Ook in 2018 gooide de Hongaarse centrale bank hoge ogen toen zij voor goud aankocht, toen betrof het 28,4 ton.

Door de recordaankoop werden de binnenlandse goudreserves vertienvoudigd, van 3,1 ton naar 31,5 ton (of: kenden ze een toename van 1.000 procent).

In 2018 kochten de Hongaren hun 28,4 ton goud bij de Bank of England in Londen. Ze repatrieerden het in dezelfde maand terug naar Hongarije. Tegelijkertijd meldden ze toen aankoop en repatriëring.

In dit geval zegt de MNB niet waar zij haar 63 ton goud heeft gekocht, maar het kan heel goed opnieuw de Bank of England in Londen zijn geweest. Evenmin zegt de MNB of de 63 ton goud al naar Hongarije is gerepatrieerd. Maar afgaande op het eerdere patroon van 2018 zou men verwachten dat het inderdaad per vliegtuig en onder zwaarbewapende bewaking naar Boedapest is overgebracht.

Goudstaven in de Hongaarse centrale bank
bron: zerohedge.com

Grootste goud accumulatie in 2021

De transactie is de grootste accumulatie van goud door een centrale bank in 2021. Ook is het de op een na grootste aankoop van goud door een centrale bank sinds begin 2020 (en de grootste als Turkije buiten beschouwing wordt gelaten. Daarvan zijn de goudaankopen door de centrale bank moeilijk te ontcijferen omdat ze verweven zijn met het commerciële banksysteem van Turkije).

Interessant: Polen, waarmee Hongarije een innige band onderhoudt, kocht in de eerste helft van 2019 100 ton goud, ook bij de Bank of England in Londen (zie onderstaande afbeelding). In de daaropvolgende maanden bracht het die 100 ton goud per vliegtuig naar Warschau.

bron: zerohedge.com

Een motie van wantrouwen jegens het systeem

Interessant is dat de Magyar Nemzeti Bank deze keer zegt dat een motivatie voor de nieuwe goudaankoop ‘het beheer van nieuwe risico’s die voortvloeien uit de pandemie’ is.

Volgens financiële bloggers is het een manier om een vuist te maken tegen het wereldwijde beleid van ‘uitgeven en torenhoge schulden maken’. In plaats van directe geldschepping (kwantitatieve versoepeling) en de daarmee gepaard gaande onzekerheden (inflatie, waardedaling van de fiatvaluta) verkiest de Hongaarse centrale bank ‘rustige vastheid’ in de vorm van goud.

Of om het in de diplomatieke taal van de Hongaarse centrale bank te zeggen, de wereldwijde schuldenlast ‘vergroot het belang van goud in de nationale strategie als een veilige haven en als een opslagplaats van waarde.’

In 2018 klonk het nog als volgt: ‘Goud blijft een van de veiligste middelen ter wereld, en vervult zelfs onder normale marktomstandigheden een stabiliteits- en vertrouwen scheppende functie’.

(tb)

Meer