Ook Brusselse beurs voelt impact maatregelen Europese Centrale Bank

De Bel20 heeft de beursdag afgesloten op een niveau van 3.680,11 punten. Dat betekende een daling met 0,4 procent. Een gelijkaardige trend, gelinkt aan nieuwe maatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) heeft genomen, werd ook op de andere Europese beurzen opgetekend.

De Europese Centrale Bank heeft nieuwe maatregelen genomen om de economie te stimuleren. Volgens analisten had de markt echter wellicht een sterker optreden verwacht, waardoor enige onrust werd veroorzaakt. Dat heeft zich volgens de analisten in de daling van de beurzen vertaald.

Inclusio

Ook de aanhoudende onzekerheid rond de brexit zou op de beleggers wegen. Een uiteindelijk brexit-akkoord blijft twijfelachtig, al zou de markt nog steeds hopen dat er op het laatste ogenblik een overeenkomst zou kunnen worden gevonden.

Daarnaast wordt ook uitgekeken naar de onderhandelingen over het herstelfonds en de meerjarige begroting. Voorlopig verzetten Hongarije en Polen zich tegen de begroting en het herstelfonds, omdat uitgaven gelinkt worden aan het respecteren van de rechtsstaat. 

De beste prestaties in de Bel20 werden opgetekend door het biotechbedrijf Argenx, dat 1,65 procent won. Ook de vastgoedgroep Aedifica ging 1,19 procent vooruit. Andere winnaars op de Brusselse beursvloer waren AB InBev (0,3 procent), Texaf (2,2 procent) en D’Ieteren (2,2 procent). Vastgoedgroep Inclusio liet op zijn eerste beursdag een stijging met 4,0 procent optekenen.

In de Bel20 moest ING daarentegen een daling met 2,87 procent registreren. Ook Telenet en Umicore behoorden met een achteruitgang van respectievelijk 2,48 procent en 2,32 procent tot de verliezende kamp. Andere verliezers waren Aperam (2,2 procent), Mithra (12,7 procent) en Global Graphics (7,8 procent).

Banken

De Europese beurzen eindigden verdeeld. De STOXX Europe 600 index sloot 0,4 procent lager op 393,15 punten, terwijl de Duitse DAX met 0,3 procent achteruit ging tot 13.295,73 punten. De Franse CAC 40 ging 0,1 procent omhoog tot 5.549,65 punten, terwijl de Britse FTSE 100 een stijging met 0,5 procent tot 6.599,76 punten liet optekenen.

Vele banken – zoals Deutsche Bank, Commerzbank, Société Générale – boekten verlies. Ook TUI Group moest in Frankfurt een daling met 5,5 procent melden. De Duitse maaltijdbezorger HelloFresh liet daarentegen een stijging met 15 procent optekenen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20