Honderden Franse kaderleden zitten gevangen in Chinees spionagenet

De Franse geheime dienst DGSI slaat alarm over de infiltratie van Chinese spionnen in de Franse bedrijven en ministeries.

Niet minder dan 4.000 Franse kaderleden en topambtenaren zijn de voorbije jaren door Chinese ondernemingen gecontacteerd met als doel bedrijfs- en staatsgeheimen over te maken. Dat meldt de Franse krant Le Figaro op basis van een nota van de binnenlandse veiligheidsdienst DGSI. Deze maakt zich zorgen over het fenomeen en roept de regering Macron dringend op tot actie.

De meeste contacten worden gelegd via het sociale netwerk LinkedIn. Achter het systeem schuilt een nauwkeurige werkwijze die wordt gestuurd door het Chinese Ministerie van Staatsveiligheid, dat daarvoor zo’n 200.000 agenten ter beschikking heeft.

Ronkende bedrijfsnamen

De meesten onder hen doen zich voor als kaderleden van een of ander headhunterbedrijf, met ronkende namen als ‘Global View Strategic Consulting’, ‘China Center of International Politics and Economy’ of ‘Universal View Strategic Consulting’.

Hun functieomschrijving? ‘Secretaris-generaal van het centrum voor de ontwikkeling van Chinees-Europese studies’ of iets gelijkaardigs. Enkel op LinkedIn zouden meer dan 500 van die valse profielen actief zijn. Zij tonen zich voornamelijk geïnteresseerd in jonge, beloftevolle kaderleden uit de Franse ‘grandes-écoles’, met specialisatie in de binnenlandse economie, defensie of diplomatie en dat in sectoren als kernenergie, informatica, nanotechnologie of telecommunicatie. Deze doelwitten beschikken dus over een aantrekkelijk profiel en een uitgebreid netwerk. Velen onder hen behoren al tot de beslissingsnemers binnen grote Franse bedrijven.

Le Figaro publiceert een lijst van Chinese bedrijven die geen zuivere bedoelingen hebben:

De Chinese agenten trachten via flatterende communicatie informatie los te krijgen via LinkedIn. Indien ze succesvol zijn wordt de communicatie uitgebreid tot Skype en Messenger en worden doelwitten aangemoedigd nota’s over te maken. Daarna worden ze vaak uitgenodigd om in China – alle kosten betaald uiteraard- deel te nemen aan congressen.

Traditionele spionagepraktijken 

Eens ter plaatse vallen ze ten prooi aan de traditionele praktijken van de Chinese Staatsveiligheid: compromitterende foto’s, bewijzen van betalingen, of het bewijs dat ze reeds vertrouwelijke informatie hebben overgemaakt. Rest het slachtoffer nog weinige andere opties dan tot spionage over te gaan.

De Chinese agenten verlaten zelden hun land, tenzij om hun ‘doelwitten’ te ontmoeten in HongKong, Macao of eventueel een Thaise strandbestemming. Uit de nota van de DGSI moet blijken dat honderden slachtoffers zich reeds ‘zeer diep in het spionageproces’ bevinden en dat sommigen op verzoek van hun Chinese opdrachtgevers examens hebben afgelegd om promoties af te dwingen binnen Franse overheidsbedrijven.

Parijs, Berlijn, Washington, Londen,…

De Chinezen zijn niet aan hun proefstuk toe. Al in 2015 maakten de Britse geheime dienst MI6 en de Amerikaanse CIA melding van gelijkaardige incidenten. Ook het Duitse Bundesamt für Verfassungsschutz schatte in december vorig jaar op meer dan 10.000 het aantal Duitse kaderleden en topambtenaren, dat door Chinese ‘contacten’ was benaderd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20