Het leek een goede strategie te zijn: het fuseren en overnemen van in nood verkerende Hollywoodstudio’s om een tegengewicht te bieden voor het succes van Netflix. Toch blijkt dat dit weinig zoden aan de dijk zet: winsten nemen af en gevestigde waarden komen in de problemen.
Grote fusies tussen noodlijdende Hollywoodstudio’s lijken niet de oplossing tegen oppermachtig Netflix

Waarom is dit belangrijk?
Hollywoodstudio's blijven het lastig hebben met het veranderende kijkersgedrag. Streaming is in veel gezinnen een dagelijkse gewoonte geworden, terwijl lineair tv-kijken nog verder uitdooft. Pogingen om Netflix te beconcurreren, geven weinig resultaat.Vooruitblik: Vakblad Variety pakt uit met een vooruitblik voor 2024 en merkt op dat Hollywood het steeds moeilijker heeft om financieel overeind te blijven.
- Na het immense succes van Netflix schoot Hollywood in actie: bijna elke grote tv- en filmmaatschappij kreeg een bijbehorend streamingplatform. Disney lanceerde Disney+, producties van Warner Bros. vonden onderdak bij moederbedrijf HBO Max en Paramount sprong op de kar met Paramount+.
- De consument heeft het echter niet begrepen op al die platformen. In de VS werd in de tweede helft van 2023 zo’n 21 procent van de streamingtijd op Netflix doorgebracht, en nog eens 25 procent op YouTube, zo blijkt uit cijfers van data-analist Nielsen. De Hollywoodstudio’s hinken genadeloos achterop, met vaak enkele procenten.
- Het zorgde ervoor dat studio’s zich genoodzaakt zagen om hun content niet achter een exclusiviteitsmuur te stoppen, maar films en series tegelijk ook aan Netflix aan te bieden – zo kregen ze iets meer aan inkomsten.
- Uit cijfers van Variety blijkt dat enkel Netflix vorig jaar winst boekte op de direct-to-consumer-markt. Zelfs Disney, die een sterke lancering van Disney+ had meegemaakt, zag dat de uitgaven (17,7 miljard dollar) groter waren dan de inkomsten (16,1 miljard dollar).
- Het aandeel Disney op de beurs kon het voorbije jaar ook slechts 1 procent koerswinst boeken.

Fusies bieden geen soelaas
De reactie: Noodlijdende studio’s knopen fusie- en overnamegesprekken aan.
- Recent kwam aan het licht dat Warner Bros. Discovery (WBD) en Paramount Global verkennende gesprekken hielden over een mogelijke fusie. De CEO’s van beide bedrijven, David Zaslav voor Warner Bros. Global en Bob Bakish voor Paramount Global, hielden topoverleg.
- De waarde van WBD wordt geschat op 29 miljard dollar (ongeveer 26,3 miljard euro) en Paramount Global zou iets meer dan 10 miljard dollar (9 miljard euro) waard zijn. De twee bedrijven zijn dus niet aan elkaar gelijk.
- Een gecombineerde catalogus zou WBD toegang geven tot onder meer Mission: Impossible, Terminator en The Godfather. WB heeft zelf al de filmrechten op DC Comics (Batman, Superman) en Harry Potter.
- De beurzen reageerden afwijzend op de plannen. De aandelenkoersen van beide bedrijven zakten nadat het nieuws bekend raakte.
- De samensmelting van beide bedrijven zou in een klap een totale geschatte waarde van 97 miljard dollar opleveren, maar de gecombineerde schuldenlast bedraagt ook 70 miljard dollar. Vooral WBD sleept schulden met zich mee.
- Ook Comcast/NBCUniversal wil zich met de deal bemoeien, om zo Disney te beconcurreren. Het bedrijf heeft een brede tv-poot, waardoor een verkoop of samensmelting interessanter wordt.
- Maar zelfs als de overname tussen WBD en Paramount doorgaat, verliest het nieuwe bedrijf de strijd om de kijker van Netflix. Een gecombineerd streaming-marktaandeel zou blijven steken op 2 procent en de consument lijkt niet bereid te betalen voor de onvermijdelijke prijsverhogingen van een gecombineerd streamingplatform.
Disney overdenkt strategie, Apple en Amazon wachten af
Uitgezoomd: Ook andere grote bedrijven kampen met gelijkaardige problemen.
- Het eens zo oppermachtige Disney kent een geschiedenis van overnames en het opkopen van bekende reeksen. In 1995 kocht het televisiezender ABC en de bijbehorende sportzender ESPN, vervolgens volgden overnames van Pixar, Jim Henson (The Muppets), Marvel en Lucasfilm (Star Wars en Indiana Jones).
- In 2017 maakte The Walt Disney Corporation bekend 21st Century Fox over te nemen, de grootste deal op dat moment in Hollywood. In 2019 werd de overname afgerond.
- The House of Mouse pakte dan wel uit met een veel groter streamingaanbod met onder andere The Simpsons en Avatar als nieuwkomers, uiteindelijk mocht het niet baten.
- De situatie werd zelfs zo rampzalig dat aloude geruchten over een verkoop aan Apple weer de kop opstaken. Ook een mogelijke verkoop van ESPN en aandelen in streamingplatform Hulu behoren nu weer tot de mogelijkheden.
- Tegelijk staan bedrijven als Apple en Amazon ook niet te springen om grote overnames, weet Variety. Beiden proberen de kijker aan zich te binden middels streaming, met respectievelijk Apple TV+ en Amazon Prime.
- Apple heeft nog geen grote overnames gedaan op entertainmentvlak en lijkt de kat uit de boom te kijken. Daardoor mist Apple TV+ een aanbod aan bekend intellectual property. Het zou financieel gezien zonder veel moeite een aantal van de bovengenoemde bedrijven kunnen overnemen.
- Amazons aankopen en overnames brachten voorlopig weinig op. The Lord of the Rings: The Rings of Power was de duurste tv-reeks ooit en werd een gigantische flop, terwijl er nog weinig voortkwam uit de aankoop van filmstudio MGM. Het leverde Amazon wel de gedeelde rechten op James Bond op, de gigant kan deze voorlopig niet verzilveren.
(evb)