Hoge energieprijzen kunnen tendens uit de coronacrisis tenietdoen: wordt thuiswerken onbetaalbaar?

Sinds de coronapandemie werken we vaker thuis. De fors opgelopen energieprijzen kunnen die evolutie volledig tenietdoen. We moeten immers dieper in de buidel tasten voor ons elektriciteits- en gasverbruik, terwijl we op het kantoor kosteloos energie kunnen gebruiken.

De crisissen lijken elkaar op te volgen. Na de coronacrisis krijgen we nu af te rekenen met een energiecrisis. Daarnaast zien we ook nog eens recessiewolken aan de horizon. Bijna elke crisis gaat gepaard met enkele veranderingen die een enorme impact kunnen hebben op ons persoonlijke en professionele leven.

Ommekeer tendens uit coronacrisis

We nemen de coronacrisis als voorbeeld. Doordat we gedurende pandemie meermaals in lockdown werden geplaatst, is thuiswerken het nieuwe normaal geworden. Veel bedrijven laten toe dat hun werknemers één of meer dagen thuiswerken. De energiecrisis dreigt nu die evolutie volledig terug te draaien. We moeten immers dieper in de buidel tasten om de energiefactuur te betalen. Eerder deze maand bleek dat elektriciteit en gas bijna 2.500 euro duurder zijn geworden in vergelijking met juli.

Het komt dan ook als geen verrassing dat meer en meer mensen terugkeren naar het kantoor om zo het energieverbruik thuis in te perken. Dat blijkt ook uit een onderzoek van de Britse financiële vergelijkingssite MoneySuperMarket, waarover CNBC bericht. Een bevraging bij 2.000 Britse werknemers leert ons dat 14 procent van de werknemers plant om meer op kantoor te werken. Voornamelijk de jongere generatie (18- tot 24-jarigen) is bereid om minder thuis te werken. 23 procent wil wederom meer op kantoor werken.

3 euro per dag

Het Nederlandse budgetinstituut Nibud berekende dat je door de hoge energieprijzen 3 euro per dag, oftewel 90 à 93 euro per maand, moet betalen als je thuiswerkt. Daarvan wordt er dagelijks 1 euro gespendeerd aan de verwarming van de woning en 0,9 euro aan het elektriciteitsverbruik. Energie neemt dus meer dan helft van het thuiswerkbudget in.

Die oefening is weliswaar gebaseerd op de energieprijzen uit maart. Intussen zijn die prijzen verder gestegen. Zo heeft de Europese gasprijs (de Nederlandse TTF Futures voor september) deze week bijvoorbeeld opnieuw de kaap van 310 euro per megawattuur gerond. Volgens Business Insider Nederland is het veilig om te stellen dat de kosten voor thuiswerken intussen gestegen zijn tot 4 euro. Dat komt neer op 120 à 124 euro per maand.

Belangrijke kanttekening: We mogen natuurlijk niet vergeten dat pendelen naar het werk ook duurder is geworden voor mensen zonder bedrijfswagen en/of tankkaart. De maximumprijs voor benzine 95 (E10) bedraagt momenteel 1,788 euro per liter. Voor een liter diesel (B7) betaal je 2,05 euro. In tegenstelling tot de elektriciteits- en gasprijzen zijn brandstofprijzen wel al lichtjes gedaald. Hoe dan ook maken werknemers die lange afstanden moeten afleggen best de berekening wat het duurst is: thuiswerken of pendelen naar het werk?

Thuiswerkvergoeding

Wie thuiswerkt, komt in ons land wel in aanmerking voor een thuiswerkvergoeding. Die is in juni door de hoge energieprijzen gestegen tot 140,15 euro. Die vergoeding wordt niet belast zolang het maximumbedrag niet wordt overschreden en een werknemer gemiddeld minstens één dag per week van huis uit werken. Je kan overigens in aanmerking komen voor een bijkomende vergoeding van 40 euro als je een eigen internetaansluiting en computer gebruikt.

De werkgevers kunnen vrij beslissen of ze al dan niet een thuiswerkvergoeding betalen. Volgens een analyse van het payrollbedrijf Acerta bedroeg de gemiddelde thuiswerkvergoeding in 2021 zo’n 68 euro per maand.

(evb)

Meer