Hoe zit dat nu met die sociale bubbels van vijf en tien?

De Nationale Veiligheidsraad kondigde maandag nieuwe, strengere coronamaatregelen aan. Daarbij worden onder andere onze sociale bubbels opnieuw kleiner. Maar wat mag precies wel en wat niet?

Enkel maanden geleden was het begrip ‘sociale bubbel’ nog compleet onbekend. Sindsdien is het een van de meest besproken termen. Na vandaag is dat niet anders. De Nationale Veiligheidsraad besliste namelijk om onze sociale bubbels opnieuw in te perken. Die maatregelen komen er nadat de coronacijfers in ons land al enige tijd in stijgende lijn zijn.

Zo was het:

Sinds de laatste versoepeling van de coronamaatregelen mocht uw sociale bubbel in ons land bestaan uit 15 personen. Dat aantal was individueel. Bovendien mocht u ook iedere week 15 andere personen kiezen om contact mee te hebben.

Zo is het nu:

Vijf mensen

Onderzoek wijst uit dat die vele en vooral wisselende sociale contacten een van de drijvende krachten is achter de recente stijgingen in de coronacijfers. Daarom is besloten om de sociale bubbel opnieuw te verkleinen.

Ieder gezin of huishouden mag vanaf woensdag 29 juli nog maar maximaal vijf vaste contacten hebben. Dat wil zeggen dat u, naast de mensen waarmee u onder hetzelfde dak woont, vijf andere mensen mag kiezen om contact mee te hebben. Dat moeten voor alle leden van uw gezin dezelfde vijf zijn. Met hen moet u de afstand van 1,5 meter niet respecteren. Kinderen jonger dan 12 jaar tellen niet mee. Die nieuwe sociale bubbel mag ook niet meer iedere week wijzigen, maar moet tot minstens eind augustus dezelfde blijven.

Tien mensen

In bepaalde gevallen mag u wel met een groep van tien mensen samenkomen als u daarbij aan social distacing kunt doen. Het moet hierbij niet gaan om dezelfde vijf mensen die in uw sociale bubbel zitten. Dat kan voor zogenaamde niet-begeleide evenementen. Dat kan gaan om uitstappen, ontmoetingen met familie of vrienden, een barbecue, gaan wandelen …

Of u ook op restaurant of op café mag gaan met een grotere groep is voorlopig nog niet helemaal duidelijk. Eerst had minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) gezegd dat dat mocht als u de nodige maatregelen respecteert. Viroloog Marc Van Ranst spreekt dat echter tegen. Volgens hem is 1,5 meter afstand houden op café of restaurant onmogelijk en mag u daarom dus enkel met uw bubbel daar afspreken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20