Hoe werken hybride wagens?

 

Steeds meer mensen houden bij alsmaar meer dagelijkse activiteiten rekening met de belasting van het milieu. Vaak niet alleen door afval te scheiden, apparaten te kopen die minder energie verbruiken, het duurzaam opwekken van energie en het op een verantwoorde manier produceren van voedsel. Maar ook steeds meer mensen kiezen ervoor om in een hybride voertuig te gaan rijden, en op die manier het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen en daarmee het broeikaseffect en de luchtvervuiling te verminderen. Een hybride voertuig kan namelijk op meer dan één voedingsbron rijden en in de regel worden hierbij een fossiele brandstof (en dus een interne verbrandingsmotor) en elektrische energie gecombineerd. Een all-elektrisch voertuig (zoals de Nissan Leaf of Tesla auto’s) mag dus niet als hybride aan worden geduid omdat elektriciteit de enige voedingsbron is van de gebruikte accu.

Hoe werken hybride voertuigen?

Hybride voertuigen werken op een aantal verschillende manieren. Kenmerkend is echter wel dat er door een accu een elektromotor aan wordt gedreven totdat de auto een bepaalde snelheid heeft bereikt en daarna zal een kleine verbrandingsmotor de taak verder op zich nemen. Deze verbrandingsmotor kan eveneens fungeren als het primaire aandrijfsysteem op momenten dat de accu onvoldoende vol is. Er zijn echter ook hybride voertuigen die net een beetje anders werken en het grootste deel van de tijd dat de elektromotor het voertuig voortbeweegt en de verbrandingsmotor tot doel heeft om de accu volledig opgeladen houdt, of in elk geval dit zoveel mogelijk zal proberen.

Full-hybride, plug-in hybride of micro-hybride?

Het gaat in ons land steeds beter met de hybride auto. De verkoop neemt immers enorm toe en technologisch gaan dit soort voertuigen ook met rassé schreden vooruit. Vanwege het feit dat er steeds vaker wordt gekozen voor het gebruik van lichte materialen en doordat de aerodynamica alsmaar beter wordt, verbruiken de hybride wagens ook steeds minder brandstof. En zijn dus ook steeds minder belastend voor het milieu.

Het grote succes van de Toyota Prius heeft ervoor gezorgd dat een groot aantal automerken in Europa de hybride auto in hun assortiment op hebben genomen en daarmee dus ook de strijd om de laagste CO2 emissiecijfers aan zijn gegaan. Hoewel je het wel zou verwachten staat de verkooptopper Toyota Prius al enige tijd niet meer in de top 5 van hybride auto’s die door het publiek het meest interessant worden gevonden. Volvo heeft vandaag de dag de eerste positie namelijk overgenomen en geniet dus van de meeste publieke belangstelling.

Een hybride auto verbruikt minder brandstof en is om die reden dan ook een stuk vriendelijker voor het milieu: 15 tot 35 procent minder vervuilend in de stad en buiten de bebouwde kom zelfs 25 tot 55 procent schoner dan een reguliere wagen. De ontwikkeling die de meeste ogen op zich gericht heeft weten te krijgen is de zogenaamde plug-in hybride (PHEV). Bij een plug-in hybride wordt de accu opgeladen door middel van het bestaande elektriciteitsnet. De plug-in hybride voertuigen zijn bovendien nog zuiniger. Deze voertuigen hebben immers een brandstofverbruik van 1 liter op 50 kilometer of zelfs nog meer. Interessante plug-in hybride voertuigen die tegenwoordig erg populair zijn, zijn:

  • Opel Ampera,
  • Toyota Prius,
  • Volvo V60.

Wat kan een hybride voertuig je opleveren?

Op het ogenblik dat je op zoek bent naar een hybride voertuig alleen maar omdat je geld wilt besparen, dan is dit waarschijnlijk een onrealistische gedachtegang. Hoewel het volkomen terecht is om te denken dat een hybride voertuig voordelig aan kan worden geschaft dankzij de subsidies die door de overheid op de aanschaf ervan worden gegeven, maar hoeveel geld je precies zult gaan besparen, zal echter voor het grootste deel afhangen van het aantal kilometers dat je met het hybride voertuig gaat rijden. Een van de extra voordelen van een hybride voertuig is dus wellicht wel de besparing van een bepaald geldbedrag, maar een veel belangrijk voordeel is dat het voertuig veel minder vervuilend zal zijn voor mensen, dier en milieu. In een heleboel gevallen is de belasting op het hybride voertuig immers een stuk kleiner dan wanneer je in een regulier auto rond zou rijden en dat is uiteraard een enorme verademing.

De voordelen van de hybride voertuig

Elke euro die je verdient, kun je uiteraard maar één keer uitgeven en om die reden zijn steeds meer mensen erg bewust bezig met het besparen op allerlei verschillende uitgaven. Het rijden in een auto is er hier duidelijk één van waardoor steeds meer mensen gaan kijken wat een hybride voertuig voor hen kan gaan betekenen en welke voordelen er aan zouden kunnen kleven in hun persoonlijke situatie. Het zal je waarschijnlijk dan ook niet verbazen dat het aandeel van hybride auto’s alsmaar belangrijker wordt in ons land. Een hybride voertuig aanschaffen brengt een aantal uiteenlopende voordelen met zich mee, zoals onder andere:

  • Je ecologische voetafdruk wordt kleiner omdat je de CO2-uitstoot aanzienlijk weet te verminderen. Minder fossiele brandstof gebruiken is dan ook één van de belangrijkste redenen van het succes van de hybride voertuigen. In het bijzonder nu de prijzen aan de pomp alsmaar in de lift blijken te zitten.
  • Fiscale voordelen: voor bedrijven van 9 percent op hybride bedrijfsvoertuigen waardoor je kunt rekening op een voordeel alle aard (VAA), maar de werknemer zal op zijn, of haar, beurt ook kunnen profiteren van een interessante belastingvermindering.
  • Rijplezier: je rijdt in een geruisloze auto, maar desondanks toch van een krachtige motor en een vlotte start.
  • Op het ogenblik dat je een hybride voertuig koopt, draag je niet enkel en alleen bij aan een beter milieu, maar ook zal je portemonnee er wiel bij varen.
  • Een verlaagde verzekeringspremie: naast de besparing op brandstof, bespaar je eveneens op de premie van je autoverzekering. Je moet hierbij wel rekening houden dat hoe krachtiger je voertuig is, hoe hoger de premi9e van je verzekering zal uitvallen. Het is echter vaak zo dat hybride voertuigen vaak een kleine stadsauto zijn en als je hiervoor kiest dan zul je doorgaans kunnen rekenen op een lagere premie voor je autoverzekering.
  • Meer financieel voordeel door een kilometerverzekering: in de regel zul je met een hybride auto’s minder kilometers afleggen dan met een gewone auto. Door voor een kilometerverzekering te kiezen, kun je dan ook nog eens extra voordeel binnenslepen als je verzekeringspremie wordt gekoppeld aan het aantal kilometers dat je per jaar aflegt.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20