Hoe veilig is zakendoen in de cloud?

In de aanloop naar de beurs Cybersec Europe, gisteren en vandaag in Brussels Expo, deelde keynote speaker Notis Iliopoulos, chief cyber security business in de Benelux voor NTT DATA, in een exclusief interview met Business AM zijn visie op cyberveiligheid in bedrijven.


Beluister hier een fragment van zijn gesprek met Business AM-journalist Sofie Sonck:


Ingezoomd: Wat zijn de bedreigingen waar CEO’s zich het meeste zorgen over maken? Volgens Iliopoulos gaat het om cyberaanvallen die grosso modo in een van drie categorieën onder te brengen zijn:

  • de diefstal van intellectuele eigendom
  • bedreigingen voor de continuïteit van de operaties, waaronder de ontwrichting van de toeleveringsketen (supply chain)
  • ransomware, waarbij kwaadaardige software in een e-mail verstopt zit en daarna het hele netwerk besmet.

In opmars: het toeleveringsrisico gelieerd aan de cloud en de uitwisseling van bedrijfsdata via providers als Google Cloud, Microsoft Azure of AWS van Amazon. “Deze bedreiging kwam door de coronapandemie hoog op de agenda te staan”, zegt Iliopoulos.

  • “Vergeet hierbij niet: de meeste bedrijven hebben hun activiteiten overgebracht naar de cloud. Dit is dus een enorme derde partij geworden. Nemen we daar wel de juiste maatregelen?”
  • Wat de zaak bemoeilijkt, is dat een bedrijf daarbij niet alleen de interne processen, maar ook de externe tegen het licht moet houden. Iliopoulos: “Checken we wel de beveiligingsstatus van de bedrijven waarmee we samenwerken? En doen we dat ook met de minder belangrijke onderaannemers?”

Geen science-fiction: “Op basis van onze eigen data over werkelijke aanvallen – en niet op basis van wat we in films zien – stellen we vast dat cloud service providers worden aangevallen”, waarschuwt de Griekse security-expert. “En als een aanvaller slaagt in zijn opzet, dan heeft hij toegang tot alle klanten van de provider.”

Het bewustzijn: De opmars van de verwevenheid van bedrijven via de cloud betekent dat elke werknemer zich bewust moet zijn van hoe ze de data van het bedrijf gebruiken in hun dagelijkse werkomgeving. “Dit is een grote discussie en ik denk dat de meeste CEO’s zich bewust zijn van het gevaar”, zegt Iliopouos, die anderzijds wel vindt “dat veel bedrijven zich veiliger voelen dan ze in werkelijkheid zijn”.

? Volg hier onze verslaggeving vanop Cybersec Europe

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.