Hoe starten met beleggen in volatiele tijden?

Het juiste moment afwachten om te starten met beleggen is niet eenvoudig. Veel experts raden beleggers dan ook aan om periodiek te beleggen.

2020 was een bijzonder volatiel jaar voor de beleggers. Sinds de start van de coronacrisis zagen heel wat beleggers een deel van hun beurswinsten in rook opgaan. Al snel bleek dat sommige techbedrijven, zoals Tesla en Amazon, sterker uit de crisis zouden komen. Wie vorig jaar de juiste aandelen in zijn portefeuille had, is de crash niet alleen te boven gekomen, maar heeft ook nog eens riante winsten kunnen realiseren.  Zo heeft de Amerikaanse Nasdaq er in 2020 43,64 procent bij gedaan.

Door een twijfelachtig 2020 vragen veel beleggers zich af of het nu wel een goed moment is om te starten met beleggen. Ook in 2021 zijn er nog heel wat onzekerheden. Zo is het allesbehalve duidelijk of de vaccinproducenten alle vaccins op tijd geleverd zullen krijgen. En wat met alle varianten van het coronavirus? Recent is daar ook nog de angst voor inflatie bijgekomen. Veel adviseurs raden hun klanten daarom aan om gespreid te beleggen.

Beleggen in fondsen

U kunt onder meer gespreid beleggen dankzij fondsen. Wie een deel van zijn kapitaal in een fonds belegt, investeert in uiteenlopende activa. Afhankelijk van het profiel van de belegger zal een fonds grotendeels bestaan uit obligaties of aandelen. Via fondsen is het ook zeer eenvoudig om periodiek te beleggen. Zo kunt u op vaste tijdstippen – bijvoorbeeld bij de start van iedere maand – beleggen in een fonds.

Sommige beleggers twijfelen om te beleggen in fondsen omdat ze het beheer van de onderliggende activa uit handen geven aan iemand anders. Vorig jaar bleek alvast een ‘goed jaar’ te zijn voor de (dynamische) fondsenbeleggers. In het coronajaar 2020 heeft het gemiddelde Belgische aandelenfonds een verlies geleden van 5,6 procent. Dat is beter dan de Bel20. De Belgische sterindex heeft vorig 7,2 procent verloren, inclusief dividenden.

Al kunnen de fondsbeheerders zeker en vast niet alle jaren uitpakken met succesverhalen. In 2019 zijn er bijvoorbeeld slechts vier van de elf beheerders in geslaagd om de Bel20 te kloppen.

Vanzelfsprekend is het veel moeilijk om de index te verslaan als u op eigen houtje het juiste moment probeert af te wachten om te beleggen. Dat vereist de nodige expertise en een portie geluk. Wie op een slecht moment belegt, riskeert het veel slechter te doen dan de beursindex. Zeker in volatiele tijden is het aangeraden om de emoties uit te schakelen door periodiek te beleggen.

Wat brengt 2021?

We gaan een onvoorspelbaar jaar tegemoet. In Amerika vrezen meer en meer experts dat er een bubbel in de maak is na de sterke prestaties van de techgiganten tijdens het coronajaar. Anderen denken dan weer dat er nog rek op de aandelenkoersen zit.  

Daarenboven is het bang afwachten hoe de situatie met de varianten van het coronavirus zal evolueren. Indien blijkt dat de coronacijfers daardoor opnieuw stijgen, zullen de overheden zich immers genoodzaakt zien om de maatregelen te verstrengen of te verlengen. Dat is dan weer een streep door de rekening van talloze bedrijven. Een bedrijf zoals AB InBev zal de beleggers pas opnieuw kunnen bekoren zodra de cafés wereldwijd opnieuw de deuren mogen openen.

Voorts is het ook uitkijken naar de beslissingen die de centrale banken dit jaar nog zullen nemen. Een drastische beleidswijziging bij de Federal Reserve of de Europese Centrale Bank (ECB)  kan een grote  impact hebben op de beursindexen en obligatiekoersen.  Tijdens de jongste vergadering van de ECB heeft de voorzitster Lagarde laten weten dat ze momenteel de bodemrente handhaaft.

Formules voor grote en kleine vermogens

Ons land telt uiteenlopende beleggingsfondsen. Daarom is het als belegger niet altijd eenvoudig om het perfecte beleggingsfonds te selecteren. Gelukkig  kunt u bij veel banken en brokers kiezen voor een beleggingsplan. Dergelijke plannen bevatten doorgaans al een selectie van activa.

Een extra voordeel van een beleggingsplan is de lage instapdrempel. Bij veel financiële instellingen is het namelijk mogelijk om te starten met beleggen vanaf 25 euro per maand. Daarenboven zijn dergelijke plannen zeer flexibel. U kunt op eender welk moment de maandelijkse stortingen verhogen of verlagen.

Ook mensen met een groot vermogen kunnen hun kapitaal toevertrouwen aan een expert. Zo bieden uiteenlopende spelers de mogelijkheid aan om samen te werken met een vermogensbeheerder. Die bekijkt uw profiel om na te gaan welke strategie het best bij u past.  Verschillende financiële instellingen bieden formules aan voor mensen met een groot vermogen. Bij Deutsche Bank kunt u bijvoorbeeld aan private banking doen zodra u meer dan 1 miljoen  euro bezit.

Kijk ook naar de kosten

Hou er wel rekening mee dat fondsen,  beleggingsplannen en vermogensbeheer gepaard gaan met allerhande kosten, zoals instap- beheers- en uitstapkosten. Het prijskaartje varieert van financiële instelling tot financiële instellingen. Stap daarom niet meteen in een beleggings- of vermogensbeheerplan bij uw vertrouwde bank, maar verken eens andere horizonten. Zo zijn er een aantal digitale spelers die de traditionele financiële instellingen het vuur aan de schenen leggen. Denk bijvoorbeeld aan MeDirect waar u bij het merendeel van de beleggingsfondsen geen instap- of uitstapkosten moet betalen.

Lees ook:

Meer