Hoe reageren de Europese banken op het conflict in Oekraïne?

Nu Russische troepen Oekraïne zijn binnengevallen, nemen de Europese banken allerhande maatregelen om zichzelf te beschermen of om de blootstelling aan Rusland te verminderen.

De aanval op Oekraïne zorgt voor paniek in het Westen. Zowel de crypto- als de aandelenmarkten hebben een forse duik genomen. Ook de financiële sector maakt zich zorgen over wat er aan de hand is in Oost-Europa.

Blootstelling aan Rusland verkleinen

Allianz heeft zijn blootstelling aan Russische staatsobligaties bevroren. De bank benadrukte donderdag dat Russisch overheidspapier slechts een klein deel uitmaakt van de portfolio. Deutsche Bank heeft naar eigen zeggen noodplannen klaarliggen. Die bank heeft, net zoals veel andere financiële instellingen, de afgelopen jaren haar blootstelling aan Rusland verkleind, mede door de sancties die in 2014 zijn opgelegd.

Lloyds, de grootste Britse binnenlandse kredietverlener, heeft dan weer laten weten dat het extra maatregelen heeft genomen tegen een eventuele cyberaanval. “We zijn al een tijdje bezig met ons hierop voor te bereiden”, aldus Charlie Nunn, CEO van Lloyds.

Cyberaanvallen

De Europese bankenwaakhond heeft de banken overigens opgeroepen om extra waakzaam te zijn voor het risico op cyberaanvallen, als gevolg van de escalatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. “We volgen de geopolitieke ontwikkelingen en hun mogelijke economische en financiële implicaties uiteraard op de voet”, liet de Franse bankgouverneur François Villeroy de Galhau woensdag weten tijdens een seminarie in Parijs.

Volgens deskundigen is een cyberaanval op Europa heel reëel. “We weten dat Rusland virtuele wapens in zijn lade heeft die tot nu toe niet zijn ingezet. Kunnen ze met een druk op de knop het licht in heel Europa uitdoen? Vermoedelijk wel, die kans is vrij groot”, aldus Kenneth Lasoen, die bij Instituut Clingendael gespecialiseerd is in cyberoorlog.

Europese banken duiken in het rood

De Europese banken krijgen het zwaar te verduren op de beurs. De iShares STOXX Europe 600 Banks UCITS ETF, een tracker die de banken uit de Eurostoxx 600 volgt, is na twee uur handelen zo’n 5,7 procent in het rood gedoken.

De Europese banken delen in de klappen omdat ze van alle banken wereldwijd de grootste blootstelling aan Rusland hebben. Voornamelijk de banken uit Frankrijk, Italië en Spanje zijn blootgesteld aan de Kremlin, leren gegevens van de Bank for International Settlements.

Intussen hebben verschillende westerse landen al sancties afgekondigd tegen Rusland. Een belangrijke maatregel is wel nog niet gebruikt: het land afsnijden van het wereldwijde banksysteem. Om dat te verwezenlijken zou Rusland kunnen worden verwijderd uit SWIFT, een streng beveiligd netwerk dat duizenden financiële instellingen over de hele wereld met elkaar verbindt.

(jvdh)

Meer