Goed nieuws van aan de andere kant van de wereld. Nieuw-Zeeland heeft op eigen terrein het coronavirus teruggedrongen en rapporteerde op maandag 0 nieuwe gevallen. Hoe kon Nieuw Zeeland zo snel schakelen?
- De basis: Nieuw-Zeeland heeft 4,8 miljoen bewoners, verspreid over twee eilanden. Er zijn 1.486 gevallen vastgesteld en slechts 20 doden gevallen. Het eerste Covid-19 geval werd vastgesteld op 28 februari 2020.
- Op 19 maart kwam er een reisverbod.
- Nieuw-Zeeland installeerde de lockdown, een level 3-lockdown, op 23 maart. Dat was een lockdown Belgische stijl. Alle evenementen werden afgelast en enkel essentiële verplaatsingen mochten gebeuren.
- 48 uur later schakelde premier Jacinda Ardern over naar een eliminatiebeleid, zoals ze het zelf noemde. Daarbij mochten de Nieuw-Zeelanders enkel contact hebben met hun huisgenoten.
- Op 28 april, na een maand op dat strikte beleid, mogen de Nieuw-Zeelanders zich opnieuw verplaatsen. Ze mogen dat wel maar in 1 richting doen. Bijvoorbeeld: een rit naar Auckland, zonder tussenstop mag, maar terugkeren moet op een andere dag.
- Op 11 mei zal er, zoals in ons land, een versoepeling van de maatregelen komen, al weten de Nieuw-Zeelanders nog niet hoe dat er precies zal uitzien. Dat wil zeggen dat de versoepeling er pas een week dagen na de eerste nulmeting komt.
Wat is er nu zo specifiek aan Nieuw-Zeeland dat er zo weinig gevallen zijn vastgesteld?
- De bevolking van Nieuw-Zeeland is geografisch in twee gesplitst door de eilandstructuur van het land. Door ook interne vluchten snel af te schaffen, werd het virus snel ingeperkt.
- Door snel een lockdown te installeren, en die heel streng te maken, zijn er volgens Ardern minstens 1.000 gevallen per dag vermeden.
- Nieuw-Zeeland had een van de hoogste testcapaciteiten ter wereld, per capita. Er waren 8.000 testen per dag beschikbaar.
- Snelle, heldere communicatie. Op de dag dat de strengste lockdownmaatregelen werden gecommuniceerd, gingen ze meteeen in en kregen alle Nieuw-Zeelanders een sms met heldere communicatie. Heel anders dan de persconferenties van onze federale regering.
Lees ook: