Hoe Moderna de winsten van zijn coronavaccin naar belastingparadijzen sluist

Het Amerikaanse farmabedrijf Moderna, dat een van de vier vaccins maakt die een vergunning kregen van de Europese autoriteiten, heeft een structuur opgetuigd om zijn winsten weg te sluizen naar belastingparadijzen. Dat stelt de Nederlandse Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo). 

Uit een gelekt contract tussen Moderna en de Europese Commissie blijkt dat de rekeningen voor door de EU bestelde vaccins worden betaald aan een recent opgerichte dochteronderneming in het Zwitserse Basel. Het Alpenland biedt belastingtarieven tot 13 procent voor buitenlandse bedrijven. De Europese Unie bestelde al voor 10,3 miljard dollar aan Moderna-coronavaccins. 

“Een schande”, vindt Vincent Kiezebrink, onderzoeker bij Somo. “Als samenleving betalen we driedubbel: we financieren het onderzoek naar vaccinontwikkeling, betalen te hoge prijzen voor de aanschaf van die vaccins en vervolgens gebruikt Moderna ook nog belastingconstructies om vennootschapsbelastingen te ontwijken.”

Patenten

Samen met de Nederlandse Werkgroep Medische Ontwikkelingssamenwerking (Wemos), kon Kiezebrink ook achterhalen dat de patenten op het vaccin geregistreerd staan in de Amerikaanse staat Delaware, een patentenparadijs. De staat heft namelijk geen belasting op inkomsten uit immateriële activa zoals patenten. 

“Een groot deel van de door Moderna behaalde winst wordt hoogstwaarschijnlijk met behulp van royaltybetalingen voor het gebruik van patenten naar Delaware verschoven, waar deze laag belast wordt”, klinkt het bij Somo.

18,4 miljard aan inkomsten 

De onderzoekers merken op dat er voor dit en volgend jaar bestellingen uitstaan voor 1,5 miljard doses van het Moderna-vaccin, waarvan 460 miljoen doses voor de Europese Unie en 500 miljoen voor de Verenigde Staten. Dat kost de EU 10,3 miljard dollar en de Verenigde Staten 7,5 miljard dollar. Alleen al in 2021 zou Moderna naar schatting 18,4 miljard dollar aan inkomsten genereren uit de verkoop van coronavaccins. 

De door Somo berekende winstmarge ligt op 44 procent per dosis, waardoor de winst voor 2021 naar schatting 8 miljard dollar is. “Ondanks deze hoge winstmarge heeft het bedrijf laten doorschemeren de vaccinprijzen na de pandemie waarschijnlijk te zullen verhogen”, schrijven de auteurs. 

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20