Hoe kan ik een overbruggingskrediet aanvragen?

Heb je je droomwoning gevonden, maar heb je te weinig financieringsmiddelen omdat je huidige huis nog niet verkocht is? Een oplossing hiervoor is het overbruggingskrediet. Maar hoe werkt dat nu precies?

Met het overbruggingskrediet kan je letterlijk de periode tussen de aankoop van je nieuwe woning en de verkoop van je oude woning overbruggen. Je laat het huis dat je wil verkopen schatten en nadien krijg je het geschatte bedrag als lening. Je kan wel niet meer krijgen dan wat je woning waard is. Bovendien hoef je niet periodiek terug te betalen, zoals bij een gewone lening. Je moet uitsluitend rente betalen op de opgenomen som, maar meestal ligt deze wel hoger dan bij een hypothecaire lening. Als je woning verkocht is, zal je het volledige geleende bedrag terug moeten betalen aan de bank. Meestal varieert de looptijd tussen de 12, 24 en 36 maanden.

Kosten en risico’s

Tip! Maak een gratis simulatie:

[table id=4 /]

Als je een overbruggingskrediet wil aangaan, zal je nog met bijkomende kosten rekening moeten houden. Zo zijn er dossierkosten en reserveringsprovisies. Dit kan oplopen tot 800 euro. Notariskosten komen er niet aan te pas omdat er geen notaris nodig is.

Daarnaast loop je natuurlijk het risico dat je huis niet op tijd verkocht wordt en dat je de lening niet kan terugbetalen. Bij deze situatie heb je twee opties: je vraagt een verlenging aan met nieuwe voorwaarden of je laat alles omzetten naar een hypothecaire lening met aangepaste rentevoeten.

Voor- en nadelen

Een overbruggingskrediet heeft veel voor- en nadelen. We zetten ze even op een rijtje.

De voordelen van een overbruggingskrediet:

  • Flexibiliteit: je kan wachten met je woning te verkopen tot je een mooi bod hebt.
  • Je hoeft alleen periodiek rente te betalen.
  • Geen notaris nodig.
  • Je hoeft geen tweede hypotheek aan te gaan.
  • De rente is fiscaal aftrekbaar.

De nadelen van een overbruggingskrediet:

  • Tarieven van verschillende banken kunnen sterk variëren. Je moet dus goed vergelijken alvorens je een overbruggingskrediet aangaat.
  • Je zal je oude woning binnen de afgesproken periode moeten verkopen.
  • De rente ligt hoger dan bij een hypotheek.
  • Geen fiscale aftrek van de woonbonus.

Bijna elke bank biedt een overbruggingskrediet aan. Maar vergelijk goed, doe online simulaties en wees niet bang om te vragen naar genoeg informatie/voorwaarden. Het gaat hier namelijk om grote bedragen en een verwittigd man is er twee waard.

 

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.