De Amerikaanse president Donald Trump heeft deze week de daad bij het woord gevoegd en importtarieven van 25 procent opgelegd aan alle producten uit Canada en Mexico. Ook de Europese Unie loopt in het vizier van de president. Daarmee luidt Trump de start van een handelsoorlog in. Hoe zullen we dat in onze portefeuille voelen?
Key takeaways
- Een handelsoorlog kan de inflatie verder aanwakkeren, want bedrijven moeten meer betalen op de goederen die ze invoeren. Zij zullen die kosten (gedeeltelijk of volledig) doorrekenen aan de consument.
- Dergelijke protectionistische maatregelen kunnen ook een impact hebben op het geldbeleid van de centrale banken en dus de spaar-, beleggings- en kredietmarkt.
- We zullen ook de impact voelen van de Amerikaanse importheffingen op Mexicaanse, Canadese en Chinese goederen.
In het nieuws: Trump heeft het startschot gegeven voor een wereldwijde handelsoorlog.
- De Verenigde Staten heffen sinds dinsdag een importtaks van 25 procent op producten die Canada en Mexico uitvoeren naar het land. Bij China komt er 10 procent bij bovenop de heffing van 10 procent die Trump eerder al had ingevoerd.
- China heeft al gereageerd met extra invoerrechten van 10 tot 15 procent op bepaalde Amerikaanse importproducten en export- en investeringsbeperkingen voor vijfentwintig Amerikaanse bedrijven.
- Ook Canada had vrij snel een antwoord klaar voor de Amerikaanse taksen. Het land heeft onmiddellijke invoerrechten van 25 procent aangekondigd op importproducten uit de VS ter waarde van 20,7 miljard dollar (19,87 miljard euro), met nog eens 86,2 miljard dollar (82,75 miljard euro) aan potentiële invoerrechten als de acties van Trump eenentwintig dagen aanhouden.
- Mexico plant eveneens tegenmaatregelen. “We hebben een plan B, C en D”, liet de Mexicaanse president Claudia Sheinbaum eerder deze week weten.
- Trump dreigt ook met invoerrechten op Europese importproducten. “We hebben de beslissing genomen en we zullen ze binnenkort bekendmaken. Het gaat om 25 procent”, liet hij vorige week weten.
- Hij kondigde eerder al aan dat er vanaf 12 maart invoerheffingen van 25 procent komen op aluminium en staal – ongeacht de herkomst, maar dus ook uit Europa. Die zouden 28 miljard euro aan Europese producten treffen.
Impact handelsoorlog op jouw budget
Duiding: Niemand wint bij een handelsoorlog. Bedrijven die producten invoeren, moeten extra belastingen betalen en zullen die (gedeeltelijk of volledig) doorrekenen aan de eindgebruiker. Dat zal dus ook voor ons het geval zijn als de Europese Unie importtaksen gaat heffen op Amerikaanse goederen.
- Dat betekent dat de inflatie opnieuw aan kracht kan winnen, ondanks een recente daling. In februari was de geldontwaarding voor het eerst sinds september afgezwakt. De consumentenprijzen waren toen met 2,4 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder.
- “Een handelsoorlog kent alleen maar verliezers. De wereldeconomie heeft ons ontzettend veel welvaart gebracht, maar de consument gaat hiervoor betalen”, bevestigde Klaas Knot, econoom en topman bij de Nederlandsche Bank, vorige maand in een gesprek met het tv-programma Buitenhof.
Impact op rentebeleid
Duiding (2): Een handelsoorlog kan ook een impact hebben op het Europese geldbeleid.
- Als de inflatie aan kracht wint, zal de Europese Centrale Bank (ECB) moeten ingrijpen. Die zal dan gedwongen worden om de rente voor een langere periode op een hoger niveau te houden, of zelfs opnieuw op te trekken. Dat kan resulteren in rendabelere spaarboekjes en duurdere kredieten. Een hogere rente zet ook druk op de aandelen- en obligatiekoersen.
- De beurzen gaan overigens vandaag al gebukt onder de maatregelen die Trump neemt. Sinds de start van het jaar (gebaseerd op de slotkoersen van 4 maart) verloren de Nasdaq en S&P500 respectievelijk 5,15 en 1,55 procent. De Dow Jones kan met een winst van 0,3 procent nipt het hoofd boven water houden.
- Maar: een handelsoorlog kan ook leiden tot een recessie, wat de situatie voor de ECB alleen maar moeilijker maakt. Indien er sprake is van stagflatie, waarbij de groei stagneert en de inflatie toeneemt, kan een renteverhoging de inflatie bedwingen, maar komt de economische activiteit verder onder druk te staan. Een renteknip kan dan weer de groei stimuleren, maar de geldontwaarding verder voeden.
- Analisten van Barclays sluiten alvast niet dat het protectionistische beleid van Trump de ECB kan dwingen om het geldbeleid verder te versoepelen. “Een verdere escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en de [eurozone] zal waarschijnlijk aanzienlijke gevolgen hebben voor de economische activiteit in de eurozone door onder meer het verstoren van de toeleveringsketens, het creëren van productieknelpunten en het veroorzaken van onzekerheid, waardoor investerings- en consumptiebeslissingen worden uitgesteld”, luidt hun analyse.
- Ook Michael Krautzberger, chief investment officer van Allianz, verwacht dat de ECB de rentes verder zal verlagen. Hij merkt op dat de economische groei in de eurozone zwak blijft. “Spanningen tussen de VS en Europa en structurele groeiproblemen belemmeren een duurzaam herstel. De Duitse verkiezingsuitslag kan een expansiever begrotingsbeleid bemoeilijken, maar zal waarschijnlijk toch leiden tot hogere defensie-uitgaven. Dat is op korte termijn gunstig voor de groei”, klinkt het.
- Tot slot verwacht ING-econoom Carsten Brzeski dat de inflatiedruk in de eurozone zal afnemen door een afkoelende arbeidsmarkt. “Dat in combinatie met de dreiging van importtarieven en de structurele zwakte van de economie van de eurozone zal er mogelijk voor zorgen dat de ECB-rente uiteindelijk zal zakken tot 2 procent”, verduidelijkt hij. Vandaag bedraagt die 2,75 procent. Voor de start van de zomer van 2024 was dat nog 4 procent.
Impact van hogere importtarieven voor Mexico, Canada en China
Ook dit: We zullen ook de impact voelen van de importheffingen op Mexicaanse, Canadese en Chinese goederen.
- Die landen zullen meer producten uitvoeren naar Europa. Denk onder meer aan Chinese elektrische wagens.
- Dat kan goed nieuws zijn voor de consumenten want de toenemende concurrentie kan de prijzen verlagen. Als Canada bijvoorbeeld minder hout in de VS kan verkopen, gaat het wellicht meer hout in Europa afzetten, wat tot lagere houtprijzen zal leiden.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.